08 juli 2020

Litet tyskt och litet franskt

Alsace är ett område i Frankrike på gränsen till Tyskland. Genom historien har gränsen böljat fram och tillbaka, Tyskland, Frankrike, Tyskland, Frankrike. Detta märker man när man ska försöka uttala ortsnamn och liknande.Ofta stavas det som om man skulle vilja uttala det på tyska - men så hör man någon säga namnet och då låter det franskt. Eller inte...
Orten Ribeauvillé - tja vad ska man tro? Ville är stad på franska och uttalas vill, men här har sista bokstaven en accent och då uttalas även den så då blir det villé. Hagenau uttalas "aggenå" och inte något annat. Jaja, jag har bestämt mig för att jag är inte rätt person att härleda varför.
Vi var där en liten vecka i mitten av oktober för några år sedan. Det är rätt otroligt hur gula vinfälten är och den ganska kalla hösten gör att det är klart och man ser så längre än på sommaren.




Vi bor denna gång litet högre upp i bergen, litet ovanför vindistriktet, närmare kossor, fruktdestillat och alpängar. Orten heter Lapoutrie och även om det inte är många kilometer fågelvägen från vinområdena så har det en hel del påverkan på klimatet och växtligheten. Här finns kullar och dalar och bäckar rinner kors och tvärs. Det är friskt på morgonen som en klar höstdag, men frampå dagen blir det varmt som på sommaren.
Kocken på vårt hotell gick genom sin lilla park till närmaste bäck och hämtade upp de sumpade forellerna som skulle serveras till lunch. Vattnet är absolut glasklart!
 
Blomprakten är enastående, detta är alltså i mitten av oktober och dahliorna är på topp!
Här ett av alla destillerier i trakten. Ytterligare ett exempel på närheten till Tyskland. Här kan man både provsmaka och inhandla en himla massa olika typer av starka snapsar. Man bränner frukt och bär, olika nötter och vissa görs söta som likörer.
På ett annat ställe hittade vi till och mer likör och gele av - halm eller hö. Tyvärr kunde man inte provsmaka och det var ingen av oss som vågade köpa grisen i säcken..... .
Självfallet betade vi av vindistriktet också! Vi körde Route de Vin med flera olika avstickare, verkligen en trevlig tur så här off season. Riquewihr hör till en av våra favoriter, dels för att vår favoritvinproducent Frederic Engel bor här, men också för julgalningen Käte Wohlfart. (Läs gärna mer om hennes affärer här) Man kan numera handla på deras website - kul! Åk gärna hit - men inte på sommaren, då är här alldeles för mycket turister.

Självfallet provar vi vin, både på producenternas provningslokaler men också hemma hos ett par av odlarna. Utbudet är ju enormt och många är verkligen duktiga. Engel är en av Alsaces vinproducenter som håller lägst profil. Han håller till i ganska spartanska lokaler och marknadsför sig inte alls. Ungefär 80% av deras produktion säljs till ganska låga priser till en trogen kundkrets, till vilken vi numera räknar oss.
En annan, mer egensinnig odlare är Marcel Deiss. Han anser att läget där druvan växer har större påverkan på vinet än vilken druva man odlar. En stor företrädare för det franska uttrycket terroir. Här får vi en fin genomgång. Men vi som har lärt oss att känna igen vissa druvor som Riesling eller Pinot Gris blir ju konfunderade när denna kunskap inte har någon betydelse. 
Förutom vin, så erbjuder turistorten Riquewihr allt för besökaren; hotell, restauranger och tingeltangel. Vi åt en lunch på ett kul ställe där all inredning och dekoration i restaurangen var till salu. Förutom att vi fick en god lunch så kom jag ut därifrån med två kitschiga jugendljusstakar till ett bra pris.
Alsace är en trevlig del av Frankrike, man kommer långt på engelska, det känns som alla lever på turism och man blir alltså bra omhändertagen. Här finns också så många olika saker att se och göra.




2 kommentarer:

  1. Detta var jättekul att läsa. Man undrar hur den äldre befolkningen har haft det under sina liv. Ibland fransmän ibland tyskar. Det finns nog mycket att nysta i här. Det är intressant med uttalen. Fin plats att besöka på höstkanten.

    SvaraRadera
  2. Oh, fina Alsace!
    Har besökt området många gånger och det är så vackert. Också små mysiga städer som t ex Riquewihr.
    Min favoritdruva i området är Gewurtstraminer. Så speciell och örtig.Passar inte till allt, men gott i sig självt.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera