09 mars 2019

Från Skåne till Frankrike med bil

Äntligen - bilen styrs över Öresund genom Danmark och med färjan från Rödby till Puttgarden. En resa jag tror att vi har gjort mer än 60 gånger. Ganska tjatigt men ändå något laddat - det är början på det lilla äventyr som varje resa söderöver fortfarande innebär.
Denna resa startades sen eftermiddag från Skåne. På färjan till Tyskland kl 19.00 en lördag i mars är det inte många människor. Det är rätt fantastiskt att både restauranger och butiker har öppet för ett tiotal personbilar och en turistbuss.
Första stopp blir på ett av våra absoluta favoritställen, jag har skrivit om det förr (läs i min andra blogg här) men det tål att upprepas. Hotel Hoheluft, i Oldenburg in Holstein, drivs att ett brödrapar som båda pratar svenska. Rummen är stora och rena med dunbolster och restaurangen är tysk med vällagad husmanskost och en fin frukostbuffé. Ingen lyx, inget lulllull men ärligt och rent och med trevliga ägare. Hit återkommer vi gärna, det är inte så långt att åka och ibland passar just det väldigt bra. Denna gången fick vi en liten svit (till samma pris som ett dubbelrum). Ett runt rum med soffa och TV och en stor balkong. Tyvärr inget balkongväder....

Till frukosten grova frallor och rätt roliga! På en fralla så är fröna på överdelen, helt logiskt. Man strör på dem innan de går in i ugnen. Men dessa hade dessutom fått solrosfrön intryckta i botten. Riktigt gott!

Vädret genom Tyskland dag 2 är blött och kallt. Lunchen som består av ägg, mackor och yoghurt intas därför i bilen. Det fungerar riktigt bra, vi är vana....
Övernattning dag 2 sker i Bad Münstereifel, en medeltida söt håla söder om Köln. Vi har bokat rum på Landgasthaus Steinmuhle, ett ställe som verkar bra och med en bra restaurang. Tyvärr börjar det dåligt, vi kommer kl 16.00 och kan läsa på en skylt på dörren att de har stängt alla dagar 14-17. Något de har glömt meddela sina gäster.... Vi tog en promenad så det gick ingen större nöd på oss och kom till en krigskyrkogård för ryska soldater från både första och andra världskrigen.

Trist incheckning. Mannen i receptionen verkar bli överraskad av att det kommer några gäster... Vi hade bokat vårt rum 14 dagar tidigare och hade önskemål om ett rum på första våningen. Det hade de också glömt bort (!) så vi får klättra flera trappor högt upp under takåsen för att komma till vårt rum. Ingen hiss och ingen hjälp med bagaget. Ganska trist början.
Men rummet var hyfsat stort och badrummet är fint. Väl i matsalen blir vi överraskade över den ambitiösa matsedeln. De inhemska gästerna får mer uppmärksamhet än vi får, även om vår servitris gör sitt bästa för att förklara de konstigaste tyska orden på engelska. God mat men jag tror inte vi kommer återvända hit.
Dag 3 drar vi mot fransktalande länder, först Luxemburg med superbillig diesel och sedan Frankrike. Strax norr om Lyon stannar vi i Ambérieux d'Azergues och hotellet Les Pierres Dorrées, anslutet till Logis de France som ofta har bra hotell. Vi blir väl emottagna av personalen, rummet ligger på markplanet och har egen terrass med sittmöbler. Inte för att det är terrassväder idag heller, det blåser hårt av stormen Freya. Men det är trevligt att man kan sitta ute om man vill. Vi trotsar blåsten och tar oss på en tur in i byn för litet proviantering av vatten.

Maten är fransk och vällagad, först en skål oliver, sedan gåsleverpaté. Till varmrätt en god stek med Banyulssås och till efterrätt den traditionella crème caramellen.

När vi ska genom Lyon varnar Google Maps att det är köer på alla genomfartsvägar så vi håller höger och kör via Clermont Ferrand istället. Längre väg, ca 10 mil, men väldigt vacker och färre långtradare. Nu har det slutat blåsa och solen är varm! Körningen går som en dans och vi kommer till lilla huset i C på tidig eftermiddag. Det första som möter oss är ett bevis på vad dessa breddgrader kan erbjuda en krukodlare - egna citroner!

















1 kommentar: