tisdag 30 oktober 2018

Byns centrala torg byter utseende

I alla dessa byar som finns i Frankrike så verkar ibland tiden ha stått still under långa perioder.
Så även i vår lilla by. Här bor ungefär 1000 bofasta och ett, för mig, okänt antal som precis som vi bor här i perioder av året. Husen i de äldsta delarna har stått där i många hundra år och alla nybyggen sker utanför byn där man kan bygga sitt eget hus på en egen tomt. Många av husen i de äldsta delarna får tyvärr till viss del förfalla. Här bor många äldre som kanske inte har möjlighet till upprustning och flera hus verkar stå tomma. En del hus är till och med utan ägare. Gatorna i de nybyggda delarna är nya med trottoarer, gatorna i de gamla delarna är genom åren lappade och här går man med ögonen ner i backen för att undvika hålor och liknande....
Överstebestämmaren i byn är borgmästaren med sin stab. Dessa beslutar bland annat om bygglov, om vilka kommunala byggnader som ska underhållas, vattenförsörjning och underhåll av mark och har såklart många andra ärenden på sin agenda.
Fram till för snart 2 år sedan hade byn en egen borgmästare. Ja, det har vi så klart fortfarande. Men i januari 2017 gjordes en sammanslagning i hela Frankrike av många mindre kommuner till större enheter administrativt sett. Så nu ingår vi i en gemenskap som kallas Les Avants-Monts  (de framför bergen) som består av 25 tidigare olika stora kommuner och med Magalas som huvudort. Vår borgmästare har, precis som alla de andra 24, kvar sitt ämbete men nu har varje kommun sitt eget ansvarsområde i storkommunen. En är personalansvarig, en annan är IT-ansvarig, här finns ansvariga för kommunikationer, stadsplanering, utbildning/skolor, markförändringar, ekonomi, miljö, kultur - ja ni förstår.
Sedan ett par veckor tillbaka så görs nu ett jättestort markarbete i vår by - den del som är central och dessutom genomfartsled. Istället leder man trafiken i en stor omväg runt byn genom flera olika småhusområden.
Jag har funderat på hur det är när man gör större markförändringar som denna och har letat i protokollen för storkommunen utan att hitta något beslut. Därför gissar jag att denna typ av markarbete, trots omfattningen, fortfarande är borgmästarens eget ansvar. Konstigt nog finns inte heller någon bra information på borgmästarens anslagstavla. Rykten säger att det är olika typer av rörläggning på G samt att man nu passar på och gör en massa andra saker samtidigt, förbereder för fiber (det gillar vi!) gör nya trottoarer (finns inga sedan tidigare) utökar barens terrass (vilket behövs). Ja, kanske ännu fler saker  som inte syns för en oinsatt. Vi som bor 100 m in i den äldsta delen av byn hör på dagtid hur vägmaskinerna arbetar, men när vi gör vår inspektionstur på tidig kväll är det svårt att förstå vad som har gjorts.... Detta arbete ska hålla på till i slutet av december så det ska bli spännande att komma tillbaka och inspektera allt nytt nästa år!
3 kommentarer:

 1. Hoppas allt grävande och den nya kommunindelningen blir till det bättre.

  SvaraRadera
 2. Visst inte att de ändrat det med borgmästarna. Det var ju alltid så små och bra enheter och alla kände alla, fast det har ju också sina nackdelar om man kommer på kant med borgmästaren, han har ju en hel del makt.
  Spännande med lite nytt i byn. Det blir säkert bra.
  Om jag kommer ihåg rätt firas Allhelgona i Frankrike den rätta dagen och som i Spanien med mycket blommor.
  Önskar dej en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Tittar in för att önskar dig en riktigt God Jul, Nadolig Llawen från Wales!

  SvaraRadera