söndag 31 december 2017

Gott Nytt År!

Snart bara timmar kvar av det gamla året.... Dags för reflektioner och tillbakablickar. Fast egentligen passar det mig bättre att titta framåt. Vissa saker måste man dock påminna sig om. 
På det globala planet återstår så oändligt mycket att förändra och förbättra och minska på - om det ska bli en bra värld att leva i och så att barn och barnbarn och kommande generationer får en tillvaro värd att leva i och njuta av. 
Klimathotet spökar ständigt. När världens ledare äntligen blivit hyfsat överens så kommer stormaktens genom tiderna minsta ledare och hotar att rasera allt. Stormakten vill inte längre vara den typen av stormakt som går i spetsen för andra länder, som fungerar som världens polis, vill inte se bortanför landets gränser. Vilket öppnar upp för otippade ledare som i Kina där presidenten har ett personligt engagemang för klimatet hans folk lever i och är villig att ta ett ledarskap i klimatfrågan. Kina har minskat sin kolförbrukning sedan 2013 och är världsledande på förnybar energi och subventionerad sol- och vindkraft. Nya tänkesätt för oss som vuxit upp med ett USA som ett rättesnöre och ett Kina som inte i något tidigare sammanhang har varit ett rättesnöre. Men nu behöver världen enas så att det inte blir för sent.
Själv gör man vad man kan in vardagen. Källsorterar, kör bränslesnålt, använder energieffektiva hushållsapparater och lågenergilampor, har hyfsat svalt inomhus, handlar närproducerat och helst från ekologiska gårdar, äter mer fisk och grönt och mindre kött, lämnar in överbliven medicin till apoteket, använder färre saker av plast mm mm. Hjälper det? Ja, jag kan inte göra allt men alla kan göra något!
När man tänker på en del av dagens ledare runt om i världen blir man också litet bekymrad, Kina igen, inte sedan Mao har det funnits en ledare som så driver sig egen personkult - det är många som kan dyrka ledaren. Nordkorea som vill utropas till nästa kärnvapenmakt. Turkiet som verkar ha tappat allt vad mänskliga rättigheter står för. IS som tack och lov inte lyckades bilda sitt kalifat men som häckar litet här och där i Syrien och bidar kanske sin tid.
På det privata planet har det inte hänt så mycket, vilket i och för sig är skönt! Min gamla mamma, 93 om en vecka, flyttade till ett trygghetsboende i våras. Det har blivit väldigt bra för henne - hon har levt upp, hon träffar jämnåriga, hon får mat i matsalen om hon vill och hon har en fin liten lägenhet med egna möbler. Det har också blivit en trygghet för mig som enda barnet att veta att det finns andra i hennes närhet när jag är i Frankrike flera månader om året. Sönerna och deras familjers liv tuffar på som det ska med karriärer och engagemang i barnens skolgång och aktiviteter. Hus och trädgård och resor fyller tiden för dem liksom för oss. Jag ser fram emot 2018 med tillförsikt, hoppas på ett fredligt år och att om det finns frågetecken så rätas de ut till utropstecken.

Tack för att ni har stannat till här i min blogg, läst och kommenterat mina inlägg. Det är alltid så roligt att höra vad ni tycker - fortsätt gärna med det!

Jag önskar er alla ett lyckosamt och fredligt 2018!!4 kommentarer:

  1. Det finns många knepiga som styr världen, men det var verkligen inte bättre förr, ännu fler knäppogökar som ställde till det för folket med krig och andra hemskheter. Då fick man aldrig reda på vad som hände mångt bort, idag vet vi det i princip samma ögonblick som det händer.
    Hoppas på ett bra 2018!

    SvaraRadera
  2. Knepigt att sia om nya året. Man vill så väl man rår inte mycket. Kineserna ser sig om i världen och Trump stannar hemma. Så är det nog. Själv vill jag bara ha lugn och ro omkring mig.
    Med hopp om ett gott 2018!

    SvaraRadera