Apropå att vara förberedd; år 1962 (under kalla krigets värsta dagar efter Kubakrisen) så planerade min pappa, som var militär och litet mer insatt än andra, att evakuera mamma och mig från vår bostad i Stockholm. Han hade hyrt, för ändamålet, ett hus långt in i Värmlands lugna skogar, långt från stora städer, kärnvapennedfall och intressanta raketmål. Idag låter det nästan hysteriskt, men han var inte ensam. Många insatta agerade likadant. Han var själv beredd, inte alltid på det värsta, men förberedd lika med att vara steget före - om utifall att....
Att vara förberedd och att vara steget före. Jag läste en artikel avseende detta i början av det nya året. Där tyckte debattören att vi som nyårslöfte skulle starta det nya året med att ta eget ansvar. Till exempel så förväntas vi som privatpersoner att klara oss en vecka vid en eventuell kris, helt utan myndigheters hjälp. En tanke som vi svenskar nog inte tänker så ofta... Men kanske skulle vi fundera litet på hur det kan bli. Om det inte finns någon elektricitet så blir det kallt och mörkt i våra bostäder, toaletterna slutar fungera, vi har inget vatten i våra kranar, bankomaterna slutar fungera, vi kan inte ladda våra mobiler. Om Göteborgs hamn stänger blir det tomt i matbutikens hyllor efter ett par dagar och bensinen tar slut.
Artikeln berättar om en grupp människor som kanske kan klara sig bättre än andra i en sådan här situation, de kallar sig preppare. De bor på landet och i staden, de är olika gamla och i olika livssituationer. Det gemensamma är att de har bestämt sig för att inte ligga samhället till last vid en kris. De tycker att om något inträffar så ska samhällets resurser gå till de gamla, svaga och sjuka.
Jag blir litet nyfiken och googlar på MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för att få veta mer. Hur ska man tänka, är det hysteriskt, är det möjligt att vara så förberedd och steget före? Jo till stora delar verkar det genomförbart. När man läser på hemsidan så informerar de bland annat om saker som är bra att ha i en låda i förrådet. För att vara förberedd. Man får också veta hur Hesa Fredrik jobbar nu för tiden, vilket jag inte visste.
Här är listan på vad vi ska lägga i vår låda i förrådet;
1. Mat som klarar rumstemperatur (pasta, ris, nötter, konserver mm).
2. Filtar, sovsäckar och varma kläder (det har man ju redan, de behöver ju inte ligga i krislådan tycker jag).
3. Fotogenlampa, stearinljus, tändstickor och ficklampa.
4. Våtservetter, ersätter vatten vid personlig hygien.
5. Batterier och laddad powerbank till mobilen.
6. Första hjälpenlåda
7. Kontanter
8. Trangiakök eller gasolkök.
9. Något som förgyller vardagen, kanske litet vin och godis.
10. Vatten är det som är viktigast och kanske det som är svårast. Vi behöver 2-5 liter per person och dygn. Ett par dunkar som man fräschar upp med jämna mellanrum. PET-flaskor med kranvatten i frysen håller länge.
Har funderat på inköp av köttbullar etc på burk. Platta har vi på kaminen, så det bör funka. Putin kan nog jävlas även om det inte blir krig.
SvaraRaderaMan behöver hålla sig informerad i alla avseenden.
RaderaDet är inte klokt vad känsliga vi är idag när vi är beroende av så mycket. Tror många har mat hemma som skulle räcka i veckor, fast kanske inte just det man är sugen på.
SvaraRaderaFörr var det också känsligt förstås,men då gällde det missväxt.
Mycket att fundera över. Tack och ha en fin helg!
Jo en hel del finns säkert redan "lagrat" hemma så det krävs kanske inte så mycket merarbete för att få en bra låda. Ha det bra du med!
RaderaSom uppvuxen på landet där strömmen alltid gick vid storm och åskväder har jag alltid försökt se till att bostaden jag bor i har en eldstad, kamin eller öppen spis. Jag har två trangiakök och fem fotogenlampor och jag försöker se till att alltid ha fotogen hemma. Konserver finns i skåpet. På landet finns självtryckskran direkt från brunnen, men jag erkänner att just vattnet i stan kan bli en trång sektor. Och man borde ha en liten vindsnurra att ladda mobilen med.
SvaraRaderaJa du verkar rätt bra förberedd! Men jag håller med om att vatten blir en nöt att knäcka. Ha det bra!
Radera