söndag 28 januari 2018

Vad gör du en gråtråkig vintermånad?

Januari här i Skåne är inte någon höjdare. Det är grått, det är varken minus- eller plusgrader (senaste veckorna har det varit mellan -1 och +3 grader) och det kan både regna och blåsa, ibland både ock. Med andra ord är det ofta ett väder för att hålla sig inomhus. Då kan man sitta och läsa framför brasan, det är skönt men jag känner mig snabbt väldigt sysslolös. 

Man kan börja med något som har legat i träda väldigt länge, jobbet att gå igenom alla diabilder sedan 40 år tillbaka. Projektor (med fungerande lampa) och duk finns, scanner inhandlad för att göra bilderna digitala. Men vilket mastodontarbete! Vi har säkert 10 000 bilder. En enda tråkig skånsk vintermånad kommer inte att räcka till...
Man kan slipa golv och måla väggar i arbetsrummet. Där finns också merparten av våra böcker som då ska ut ur rummet och in i något annat rum i huset. Tillsammans med skrivbord, pärmar och alla papper. Detta jobb är bestämt att göras en annan tråkig vintermånad - nämligen i februari.

Man kan döstäda. Faktiskt ett av de nya orden 2018 - men ett ord som jag har använt mig av i många år. Döstädat har jag och mannen i mitt liv gjort i ett par veckor nu. Man gör det ju för att underlätta för nästa generation. Det vill till att man kan lista ut 
1. vad som kan sparas till barn och barnbarn och 
2. vad de aldrig kommer att vara intresserade av och som därför kan lämna huset redan nu.

Vi började med att gå igenom några gamla lådor som sparats av svärföräldrarna. Mycket är hur kul som helst och måste läsas direkt (släktforskning, brev, minnesanteckningar och foton) men en del kan kastas. Så uppstår nya lådor med nya etiketter så ens efterlevande vet vad de innehåller. Mycket systematiskt :) och det ger en bra känsla.
När man börjar röja i ena hörnet av ens tillhörigheter så uppstår ofta en följdeffekt. Man hittar saker i andra hörn också. Saker som sparats. Saker som inte alls skulle sparats utan bara ställts undan på vind och i förråd i väntan - inte på bättre tider. Utan i väntan på tid - att ta hand om för att kunna bli av med. Numera är det ju inte försvarbart, inte hållbart, att kasta användbara saker i soporna. Så vi lämnar nu glas och porslin till ett loppis som drivs av den lokala fotbollsklubben, kläder och väskor av det bättre slaget, men som inte längre används, säljas på den lokala secondhand-affären. Tygskåpet som genom en make over gav det fina resultatet att flera möbeltyger kunde säljas på Tradera. Man kan faktiskt bli litet besatt och börja leta efter saker man kan göra sig av med...  

Om man inte behöver döstäda och röja och om man har läst allt man vill (!) så finns det ett par saker man kan göra framför sin dator eller pc. 
Man kan resa, framför datorn är det gratis och man slipper flyga... Varför inte prova https://geoguessr.com/  Det är egentligen en enklare form av spel som går ut på att man, med hjälp av street views där du kan förflytta dig, ska gissa sig till var i världen man är. Nu närmare man kommer med sin gissning desto högre poäng får man. Jag tävlar inte mot någon annan utan tycker mest det är kul att se om jag kan lista ut i vilket land jag är. Det finns många olika kategorier man kan surfa runt bland.
Gillar man kultur/kulturer se länken  https://www.google.com/culturalinstitute/beta/. Här kan man gå virtuella vandringar på många av de stora museerna i världen, man kan besöka allt från Mayaindianerna till engelska världsarv, från gatukonst i New York till grekiska tempel i Italien eller beundra dräkterna från Bolshoiteatern. Här kan man se 1500 verk av Rembrandt, nästan 22000 olika verk från barocktiden inklusive olika byggnader mm mm mm. Jag kan fortsätta i evigheter och ser inget slut på allt som är inlagt. Detta är verkligen ett av alla exempel på hur mycket som finns "på nätet". 
Om du nu har en tråkig dag....

1 kommentar:

  1. Jag är i Spanien vid denna tiden och har inte riktigt samma problem. Det har länge varit ca 25 grader på terrassen, men i några dagar nu har det varit blåsigt och molnigt. Det var riktigt skönt att sitta inne och kura ett tag. Nu är solen tillbaka.

    SvaraRadera