10 december 2017

Köpenhamn - dukat för både öga och gom

Flera av oss som har förmånen att bo nära Köpenhamn utnyttjar också detta för att ta oss dit litet nu och då. Att åka dit i adventstid är absolut en tradition, men det gäller att se upp med vad man ska se och göra - annars blir det ingen mysig adventsupplevelse utan bara ett myller av folk som hastar fram och tillbaka. 
Jag åker varje  december tillsammans med mina vänner i Kreatöserna som en säsongsavslutning för att få litet dansk julstämning, gemyt, smörrebröd och dansk glögg.
Vi är tidigt ute i år, kommer till staden innan butikerna öppnat vilket är utmärkt för då hinner vi med en morgonfika. Vi går gärna på Café Norden, så här tidigt på förmiddagen kan vi vara mitt i smeten. De har också ett stort utbud av olika bruncher men man kan också bara ta en café latte eller en glögg med pepparkaka.
Stärkta av detta hastar vi tvärs över torget till Royal Copenhagens porslinsfabrik för att se årets dukade julbord. Råkar passera tomtens bostad...

För femtiofjärde året i rad har Royal Copenhagen bjudit in en brokig blandning av kreativa människor för att duka upp ett julbord utöver det vanliga. Förra året var det danska modedesigners, år är det en handfull balettdansare från den Konglige Teatern som har släppt loss sin kreativitet. Detta är alltid fascinerande, allt från överdådiga renässansbord till avskalade minimalism, från färgsprak till gråtoner. Det finns mycket som inte alls passar utan som verkligen bara är som en scenografi. Men vi hittar ofta något som vi kan låna in till våra egna festbord. 
På bordet nedanför till vänster finns det tre bordsgranar som är gjorda av små grankvistar i en oasis. Det ska jag absolut prova på. Julrosorna i vacker skål känns inte alls nytt men ändå vackert. Hela bordet var översållat av små röda paradisäpplen, sådant jag har massor av i oktober - men nu i advent har koltrastarna ätit upp alla. Känns bra det också!
               
Här nedanför har prima ballerinan dekorerat taket med ballerinakjolar - inte precis något vi andra har tillgång till. Vet inte heller om det är så snyggt, kanske mest kul... Ännu roligare är att under det röda bordet har golvet täckts med hela valnötter!  

 
När man är på Royal Copenhagen finns det en genväg direkt in till varuhuset Illum. Här hamnar vi alltid, fin dansk design på allt, vänlig personal och proffsiga skyltfönster. En och annan julklapp inhandlas. Nu vill vi bort från Ströget för att undvika turistmassorna. Här finns flera julmarknader med söta bodar som säljer allt mellan himmel och jord och däremellan är det provsmakningar. Men vi är inte så intresserade. Det ser likadant ut år från år och vi har sett det förut. 
På väg till vår lunchrestaurang stannar vi till hos en favoritdesigner Épice. Nu pratar vi kläder. Två danska designers som sedan 1999 designar och producerar bland annat unika sjalar i mjuk ull med tidlösa motiv. Det blir ett par julklappar här också...
Lunchstället är nytt för oss. Restaurang Gilleleje, ligger i Nyhavn, men på "fel" sida. Vilket ju visar sig vara rätt sida eftersom vi då faktiskt ser de pittoreska husfasaderna. 
Så här i adventstid vill de flesta klassiska restaurangerna bara servera julbord. Men det passar inte oss, det tar för lång tid och är för mycket mat. Men på detta lilla ställe, som är mycket klassiskt och med enbart danska gäster, serveras lika gärna ett par smörrebröd som ett stort julbord. Fin service, goda smörrebröd - hit ska vi återvända!! Fotot är från restaurangens hemsida.
Efter ett par timmars lunch sänker sig mörkret över staden och allt som kan lysas upp tänds. Här är några tjusiga kristallkronor.
Hotel d'Angleterre har som tradition att dekorera sin balkong ut mot Kongens Nytorv varje jul. Det brukar vara väldigt spektakulärt med uppbyggda motiv på balkongen. Men tyvärr blir mina foton inte tillräckligt bra för publicering.
Nu är det dags för en traditionsenligt dansk glögg på Hviids Vinstue. Vi bör egentligen veta bättre... en sen fredagseftermiddag i adventstider. Förutom turisterna så verkar alla köpenhamnare ses på after work över en glögg. Puh, vi armbågar oss fram till bardisken, får våra glas av en tålmodig bartender och häckar stående i en hörna med ett bord men inga stolar. Man kan gå längre in i lokalen men då måste man hela tiden knuffas och puffas för att komma framåt och det är inte lockande när man har kassar i ena handen och glas i den andra. Men glöggen är god som vanligt! Danskarna gör sin glögg utan socker men låter sedan russin dra i glöggen flera dagar för att ge sötma. Det blir väldigt lagom tycker vi som inte gillar den supersöta svenska varianten.
Jaha, efter 8 timmar i storstaden och 10 sedan vi lämnade hemmet känns det nu ganska lagom att ta tåg och färja hem. Tågen går ofta och det finns alltid sittplatser. Vi är nöjda med vår dag och passar på att boka in nästa års krea-träffar i våra kalendrar. Vi har några idéer och projekt som det ska bli kul att ta tag i! 



















4 kommentarer:

  1. Sällan i Köpenhamn numera. Och aldrig kring jul. Jag gillar deras panerade spättafilé med frites!

    SvaraRadera
  2. Oh, vad roligt att få lite från Köpenhamn!
    Var där mycket förr som reseledare, speciellt många gånger innan jul. Längtar tillbaka när jag ser dina bilder och läser din text. Smörrebröd,vad gott!
    Önskar dej en fin Luciakväll!

    SvaraRadera