torsdag 9 februari 2017

Vad är en bal på slottet...?

En av Sveriges största modeskapare heter Lars Wallin. Han har varit verksam som designer i 25 år efter en utbildning som tillskärare och Beckmans Designhögskola. Genombrottet kom via en show av Björn Axén där Lars Wallin hade designat alla kläder.

Vi vanliga hör hans namn oftast i samband med Nobelfester, prinsessbröllop och Melodifestivalen. Men det man kanske inte vet är att han har gjort fantastiska scenkläder till operan Maskeradbalen - flera hundra 1700-talsdressar med volanger och spetsar. Han har också gjort scenkläder till musikalen Chicago, till Povel Ramel, Peter Jöback, Lena Ph, Annelie Rydé och Jill Johnson, till melloartister och "komframochsäjare" som Petra Mede samt klätt Cirkus Cirkör i ett gäng fantastifulla utstyrslar.

Nu ställer han ut ett par hundra av sina kreationer på konsthallen Artipelag i Gustavsberg. Utställningen visar en bra bredd på hans verksamhet, alltifrån privatägda festblåsor och brudklänningar, via scenkläder till de egna kollektionerna som verkar vara framtagna för shower och andra sätt att synas på samt till uthyrning/utlåning för enstaka tillfällen. Utställningen är byggd på fyra teman, hantverk, haute couture, brud och scen.

Här kommer några smakprov.


Operan Maskeradbalen
Man tager ett gardintyg, t ex av Josef Frank...

En rolig utställning med mycket flärd - en bra avkoppling till vardagen.


2 kommentarer:

 1. Sååå intressant och vilka fantastiska kreationer han står för ! Jag bara njöt av bilderna du delade med dig av !
  Tack för ett superbra inlägg !

  Ha det gott !
  Kram från Marie

  SvaraRadera
 2. Ohlala! Vilka kretonger!Den svara med lite blommönster tilltalar mej!
  Ha en fin helg önskar Lena från Wales

  SvaraRadera