lördag 18 februari 2017

Nyrenoverat franskt kök

Så här blev renoveringarna i det franska köket. Jag skrev förra året om att vi skulle tömma köket för att dels byta ut de urtrista och gamla (dock inte tillräckligt gamla) plattorna i köket och att två av väggarna skulle putsas om eftersom putsen hade en tendens till att trilla in i rummet utan vidare.... Läs mer om det här!
Så vi visste ju att det skulle vara omgjort och vi har sett ett par foton och känt oss väldigt nöjda, både med valet av material och med byggarens jobb. Men det är Francois som har gjort allt i vårt hus och vi känner varandra väl.
Litet förberedda på allt byggdamm var vi .... trodde jag, men himlans så eländigt det var! När vi kom så regnade det och det gjorde det i nästan fem dagar och det var tur för vi var inomhus och våttorkade inte bara alla ytor utan diskade också allt som skulle tillbaka in i skåpen. Trots att det mesta stått i kartonger och inne i skåp en trappa upp.
Men nu är det jobbet gjort och vi kan njuta i takt med att också våren har gjort sin entré här nere. Det är nog inte riktigt så varmt som det brukar (vad det nu är...) och vi är väldigt nöjda med 15 grader och dessutom en varm sol.
Golvet kallas travertin eller natursten. Det är litet gropigt och måste behandlas med en olja en gång per år, annars suger det till sig spill mm. Mindre praktiskt än en glaserad klinker men bara man underhåller plattorna så är de motståndskraftiga. Dessutom tycker vi att de passar så bra i ett gammalt hus.

De nyputsade väggarna är väldigt snygga, putsen är genomfärgat vit och därmed underhållsfri även om man stöter till det, men det känns väldigt gediget. Dessutom så kom det fram en liten nisch och en halvvägg som också fick travertinplattor som topp.
Här nu då en bild på våren! Mimosan är nyplanterad i ett litet villaområde utanför vår by. Det finns massor av olika mimosaträd, både vilda och trädgårdsvarianter. 
Jag frågade damen i blomsteraffären om mimosan var en vårblomma så sa hon med emfas "Nej den är inte alls en vårblomma. Mimosan är för oss slutet på vintern". Det ni - bra klimat när en så härlig blomma visar slutet på vintern. Kan det jämföras med våra snödroppar kanske, i alla fall i Skåne där de kan blomma redan i januari....


1 kommentar:

  1. Snödroppar såg jag i Skövde härom veckan. Nu även i Hjo. Våren tar sig.

    SvaraRadera