torsdag 19 januari 2017

BTE Autoreisezug - välkommen ombord!

Tysklands SJ, Deutche Bahn, har i evigheter kört tyskar och deras bilar kors och tvärs i Tyskland och också utanför landets gränser. Bilen står i två våningar på särskilda vagnar och chauffören och de andra bilpassagerarna sover gott i egen kupé. När resan har gått utanför landets gränser kunde man få sig en bit mat och en öl i restaurangvagnen innan John Blund kommer. Sedan slutade man åka till utlandet och höll sig inom Tyskland. Då fick resenärerna ha picknickkorgar med sig.
Vi åkte första gången med ett biltåg i slutet av 1980-talet då mannen i mitt liv hade fått ryggskott på semesterresan till Italien och inte kunde sitta - bara ligga. Om detta kan man läsa mer om här och litet annat kanske här. Och sedan har biltåget varit vårt bekvämaste sätt för att komma ner till Frankrike.
I december 2016 slutade DB med denna verksamhet på grund av olönsamhet och in kommer en ny aktör, eller kanske halvgammal. BTE, Bahn Touristik Express, har länge kört till särskilda semesterorter i Alperna och andra turistmål och man har också kunnat chartra deras tåg för konferens eller firmafest.
Förmodligen kommer vi inte att mötas av en orkester på perrongen men restaurangvagn ska ju finnas och en liten flaska sekt vid ankomsten kan inte vara fel. Förr stod det alltid varsin liten flaska vin i kupén när man kom ombord, men det försvann för 2-3 år sedan.

Fotona är lånade från BTE:s hemsida
BTE är tyskt och är verksamt i Tyskland. Med en tysk hemsida. Man har översatt en sida till engelska men där står inte särskilt mycket fakta. Egentligen står det inte mycket fakta på den tyska hemsidan heller. Det finns en tidtabell som talar om vilka dagar tåget går hit eller dit, det finns en prislista och så finns det finns ett formulär med vääääldigt många rutor att fylla i. På tyska. Det ska man göra om man vill preliminärboka en resa. Så det gjorde vi i slutet av december. Preliminärbokade. Enligt mejlet som kommer som ett resultat av vårt formulärifyllande kommer vi att bli UPPRINGDA av någon som kommer att bekräfta vår preliminärbokning. Det händer inte första veckan eller andra eller tredje. Lätt otåliga som båda jag och mannen i mitt liv är så mejlar vi och frågar vad som händer och har vi några biljetter till 10 februari och... då ringer någon som faktiskt pratar bra engelska och han bekräftar vår bokning. Betala kan vi göra innan vi åker, verkar inte så viktigt för dem. Jo och visst finns det restaurangvagn - två sittningar, vill vi boka plats redan nu? Frukosten kommer att serveras i kupén och var det något mer vi ville veta? Nähä nu känns det ju mycket bättre, litet back to basic, gammaldags och hederligt. Puh, hoppas att det fungerar så också. Får väl ta med mitt tyska lexikon, konduktören kanske inte pratar lika bra engelska som mannen på kontoret.9 kommentarer:

 1. Så spännande! Låter ju som ett skönt alternativ, spec med tanke på väder under vintersäsongen. Men mellan vilka orter tar ni tåget? Ungefärligt pris? Kan kanske vara ett alt för oss nångång

  Elisabeth/Örnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. BTE kör bara (ännu så länge iaf) mellan Hamburg och Lörrach (Basel). Har sett att de till sommaren ska köra till Österrike och Italien också. Vi betalar litet drygt 500 euro. Det är dyrare i högsäsong. Ska jämföras med två hotellnätter/middagar samt de 80 mil vi sparar i Tyskland. Vi har slutat blåsa ner med bara en övernattning så då blir det inte så mycket dyrare. Våra ryggar gillar inte heller många timmar i bilstolen så en del av pengarna får man sätta på bekvämlighetskontot. Ert hus i sommar ser trevligt ut- fina trakter!!

   Radera
 2. Tack för trevligt inlägg! Hoppas resan blir till belåtenhet! Ser fram emot fler inlägg!
  Boel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Hur går det med din blogg - har inte sett något på länge tror jag...

   Radera
 3. Hoppas det blir en trevlig resa som fungerar som den ska. Tack för att du tog mig med på en inblick i detta ämne. Så nu har jag lärt mig något nytt om att resa ner i europa.
  Önskar dig en fin vecka !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det blir säkert bra! Visst är det kul att man lär sig något nytt nästan varje dag? Ha det gott du med!

   Radera
 4. Hoppas ni får en bra tågresa och allt klaffar säkert jättebra.
  Däremot om de talar engelska är mer ett frågetecken.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det där med engelska kan vara kinkigt. De läser ju engelska i skolan, både i Tyskland och Frankrike, men så länge alla filmer m.m dubbas så får de ju ingen träning. Ha det gott!

   Radera
 5. Det är ordning på tyskarna. Det blir säkert bra. Trevlig resa!

  SvaraRadera