torsdag 25 februari 2016

Vårutflykter i Languedoc

Att bo i Languedoc där det växer mer vin än någon annanstans innebär att det finns väääldigt många vinbönder, vinfirmor och Maison du vin att besöka, vilket vi gärna gör! Ibland åker bara jag och mannen i mitt liv, ibland åker vi tillsammans med kompisar och ibland kan provningen vara i större skala och arrangerad av andra.
Årets första vinutflykt gör vi tillsammans med E och C. Vi bor nära varandra både i Sverige och härnere och vi har nu gjort några dagsutflykter tillsammans, ofta med vinprovning. Ofta tar vi lunchen på restaurang ibland blir den i form av en picknick. Vi gillar picknick och det är lätt i Frankrike. Pique-nique är ett fransk ord, bara en sådan sak! I detta landet finns det ganska gott om rastplatser med bord och stolar på de mest konstiga ställen och ofta längs med de mindre vägarna eller utanför ännu mindre byar.
Denna utflykt går till Marseillan, en välbesökt turistort vid kanten av Etang de Thau. Här finns en fin hamn med mysiga restauranger, här finns den gamla stadsdelen med trånga gränder och där husen rustas upp (ofta av turisterna) och så finns kvarteren där det bor "vanligt" folk. Här har vi alla fyra varit många gånger, det är en mycket trevlig turistort med massor av restauranger och ett roligt båt- och hamnliv.
Vi tänker besöka Domaine La Madeleine Saint Jean, en vingård i centrala Marseillan. Själva vinodlingen ligger precis bredvid ostronlagunen. Vid sidan av de traditionella druvsorterna Grenache och Syrah så odlas Cabernet Sauvignon och Merlot men också Marselan, en inte så vanlig druvsort. De vita vinerna görs på Cardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier och Muscat Petit Grain. Det är en sval dag och kvinnan som lät oss smaka på vinerna värmde samtidigt en soppa på en liten platta, kan tänka att hon skulle värma sig med denna så snart vi lämnat lokalen. Mest minnesvärt från deras sortiment är nog de söta vinerna, ett klassiskt och mycket gott vin doux och ett halvsött rött gjort på 100% Marselan.


Förmiddagsfika dukas upp på en bänk med utsikt över Etang de Thau. Fika är aldrig fel!
Sedan promenerar vi kors och tvärs i de gamla kvarteren i Marseillan. Många hus renoveras  med fina färger. Av några framgår att de ägs av svenskar. Här bor nog fler landsmän vad man kan tro. Promenad ger aptit men Maison Emelie som vi hade tänkt besöka har stängt just denna veckodag. Därför tar vi oss till hamnen och en restaurang som E och C har besökt tidigare och gärna återvänder till, Taverne de Port, och vi blir inte heller besvikna.
Förutom riktigt god mat från en ambitiös meny och trevlig personal så är hela lokalens väggar är tapetserade med hundratals olika sorters flaskor som whisky och calvados och fina viner. Man har dessutom en cave väggivägg med restaurangen, där man säljer viner från hela Frankrike. Vilken guldgruva att strosa runt i....

Eftermiddagens provning börjar hos Domaine de Nizas men ingen öppnar trots att de ska ha öppet. Flera besökare kommer och åker, precis som vi... Kanske att alla är på den stora vinmässan i Montpellier.
Nästa besök görs på Prieuré Saint Jean de Bebian, mellan Pezenas och Nizas. Den man som tar emot oss berättar att eftersom det är vinmässa så är han den ende på plats. Han är anställd på kontoret och faktiskt inte rätt person att leda en provning. Han gör säkert sitt bästa men vet inte vilka druvor som ingår i vinerna och det blir ett ganska ointressant besök. Hypermodern lokal bidrar till att det charmiga med att prova "hemma hos" helt försvinner. Samlat intryck av besöket är att vi upplever de flesta vinerna som icke prisvärda. 
En annan dag åker vi iväg med Scand'Oc på en provning som arrangeras av Maria och Kjell Hansby. De har startat en vinimportfirma La Maison Hansby som levererar Languedocviner hem till dörren i Sverige och man kan köpa allt från en kartong med 6 flaskor till en pall med 480 flaskor. Nu besöker vi två av deras leverantörer, Domaine Savary de Beauregard i Montagnac och Domaine Sainte Cécile du Parc utanför Pezenas.
Här Domaine Savary de Beauregard 
Vinmakaren själv med sin hund 
Viner i flera prisklasser, vi köper vardagsrött och Picpoule


Vacker entre till Sainte Cécile du Parc
Madame i vingården
En utomordentligt trevlig provning, vita dukar, tilltugg och 
Madame som guidade oss genom varje vin - en härlig upplevelse!
4 kommentarer:

 1. Alltid trevligt med besök på vingårdar och vinhus. Domaine de Nizas har även vi försökt besöka men dom hade stängt även då (trots sina öppettider). Men jag har ett annat förslag - fortsätt den lilla grusvägen rakt fram nerför backen och så småningom kommer ni till Domaine le Garance. Han står omnämnd i Britt Karlssons (BKWine) och Bengt Rydens utmärkta bok om vinmakare i Languedoc. Detta skall tydligen vara en riktigt bra vinmakare.
  PS Hälsa E och C. Vi åker nog ner först i mitten av april detta år. /DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för tipset! Vi hade ju läst om Domaine de Nizas i samma bok men tydligen missat att vi var nära ett annat hus värt att besöka! Tack för hälsningen, ha det gott!

   Radera
 2. Nu får jag nog ta och köpa på mig något sött och gott. Det blir inte så ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har sött till efterrätter när vi har gäster. Men detta var mumsgott att dricka utan någon rätt ....

   Radera