torsdag 4 februari 2016

Målarprinsen och hans hus

Målarprinsen Eugen - häromveckan gick ett fint program om honom i SvT. Eftersom vi skulle besöka en utställning på Waldemarsudde så tittade vi litet extra på programmet. Väl på plats kunde vi konstatera att vi som infödda stockholmare (ja i alla fall undertecknad) inte varit här på väääldigt många år.
Slottet och galleriet är ritat av Ferdinand Boberg som var en stockholmsarkitekt verksam från 1885 och 30 år framåt. Idag är han dessutom känd för sina stora fastigheter i Stockholm t ex  NK-huset och Stora Tullhuset (idag Fotografiska museet) samt flera jättevillor på Djurgården. Han ritade och uppförde Waldemarsudde i nära samarbete med prins Eugen som sedan bodde här i mer än 40 år. Prinsen var på sin tid en av Sveriges främsta landskapsmålare men också en betydande konstsamlare och en viktig profil i dåtidens svenska kulturliv.
Inomhus möts man först av denna häftiga fototavla som är gjord av tusentals småsmå minifoton - faktiskt rätt obegripligt hur man får ihop detta till ett porträtt som ser ut som ett fotografi.
Sedan möts man av en underbar blomdoft som blir starkare när man kommer in i en av salongerna. Anledningen är elva stycken vita Waldemarsuddekrukor knökfulla med storblommande blå hyacinter! Sååå vackert!

I angränsande salong och matsal på bottenvåningen är det överfullt med fina blommor. Detta är ett av Waldermaruddes kännetecken - salongerna ska alltid smyckas med levande blommor. Många blommor kommer från den egna trädgården och växthus, det skulle vara roligt att se trädgården under sommarhalvåret.En magnifik kristallkrona med mer är 30 stearinljus hänger i matsalen och stolar som denna finns litet här och där. Gillas särskilt av en stolkreatös som undertecknad.

Målarprinsens egna målningar hänger såklart på hedersplats liksom många andra svenska konstnärers mästerverk. Här hans egna "Det gamla slottet" och "Molnet".
Prinsen donerade vid sin död 1947 Waldemarsudde inklusive sina konstsamlingar till svenska staten. Samlingarna bestod av cirka 3 200 verk av honom själv samt 3 500 utförda av 450 andra konstnärer. Då var det den största privatägda samlingen i Sverige.
Fint läge på en udde på Djurgården - bilden har jag lånat från Waldemarsuddes hemsida.

3 kommentarer:

 1. Fint hos Eugen men har aldrig varit där. Nu när vi har dotter i huvudstaden kan det kanske bli av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av samma anledning är vi numera oftare i huvudstaden....

   Radera
 2. Har inte heller varit där, måste försöka planera in detta vid tillfälle. Helst under den delen av året när man också kan besöka trädgården.

  SvaraRadera