lördag 28 november 2015

Dordogne del 2 - Rickard Lejonhjärta och århundradets entusiast.

Bloggen är fortfarande i Dordogne, den pastorala regionen innanför Bordeaux. Som många andra har jag och mannen i mitt liv läst och fascinerats av korsriddarnas historia och upplevelser och vi hamnar snart på Chateau de Beynac, strax söder om Sarlat. Här bodde och dog Rickard Lejonhjärta 1189-1199. Slottet, eller kanske snarare borgen ligger vid Dordognefloden och byggdes på 1100-talet för att stänga och skydda dalen innanför. På denna tiden var floden Dordogne gränsen mellan Frankrike och England. Slottet är byggt uppe på en klippa som stupar rakt ner i floden och stenväggen var tillräcklig för att avskräcka eventuella angrepp från den sidan. På platån byggdes dubbla krenelerade murar och dubbla vallgravar  - i princip en ointaglig borg. Genom åren har här dock varit många strider mellan England och Frankrike. 
Château Beynac köptes 1961 av Lucien Grosso, en förmögen nattklubbsdirektör. Han måste ha varit århundradets entusiast... När han köpte borgen var den i totat förfall, bara en ruin. Han konstaterade att det skulle ta minst 50 år att återställa det i det 1400-talsskick han ville uppnå - själv var han då i 50-årsåldern. Han dog 2008 vid 96 års ålder och då var borgen inte färdigrenoverad. Men, hans änka Denise, då bara 79 år, fortsatte såklart med renoveringsarbetet. För några år sedan byttes alla gaslampor ut mot elektricitet och när vi var där så renoverades taken. Änkan guidar ibland och hon säger att intäkterna från de runt 100.000 besökare som kommer varje år, idag betalar de ständigt pågående renoveringarna samt underhållet på borgen.

Här en stentavla som visar borgens ägare genom åren. Jag kan tänka att det sporrade nattklubbsägaren att ha sitt namn tillsammans med Richard Coeur de Lion, Roi d'Angleterre.
Mäktiga utsikter, både rakt ner i floden från ett av trapphusen på utsidan och längs med bort mot Auvergne och Cevennerna.

Flera stora filmer är inspelade på borgen, mest känd för oss är kanske Jeanne d'Arc.
Många av rummen är iordningställda, här riddarsalen och köket.
  1 kommentar: