04 november 2014

Tillbaka i den skånska myllan

Efter en tappad vecka (se Planeringsfreakens fasa) så börjar nu den svenska delen av mitt liv återgå till normalfart. Tur är det, att få ihop en pressad  kalender är inte alltid lätt. Nu kommer också bloggen få litet egentid.... liksom trädgården, mina franskläxor och småtrollen.

Alla kappsäckar är uppackade, sommarkläder och sandaler är undanplockade och vinterkläder är  framtagna. Men än så länge har de inte börjat att användas. Hösten är fin just nu i Skåne, mild och och bara litet grå. Det gäller att njuta innan kölden och det vita börjar falla. Fast man vet ju inte hur vintern  tänker bli ... snöstormar och en massa minusgrader eller en gråmild blöt vinter som bara mördarsniglar och bladlusägg gillar?

Meteorologen satt i TV-soffan häromdagen och pratade om klimatförändringarna. Budskapet var att vi framöver får förbereda oss på skyfall och extrem värme, ungefär som vi har haft det hittills detta år. Men han sa inget om vintern... Vissa förståsigpåare hävdar att detta är ett år då el Niño påverkar världens väder extra mycket och för oss i Europa skulle det innebära en ovanligt mild vinter.  Jo, det vore skönt att slippa skotta snö men helst vill man ju ha ett normalt väder med ett i alla avseende friskt klimat.

Höst som sagt... hittills ovanligt fint, en hel del sol och runt 12-15 grader. Vi försöker vara i trädgården så mycket som möjligt. Vi har nämligen ett projekt där....  I stora perennrabatten (c:a 50 kvm) framför huset så frodas kirskål (även kallad kers eller på skånska skvallerkål).  Vi började tidigt i våras med att gräva upp rabatten i omgångar. Vi har pillat bort kirskålsrötter från perennrötter och rensat all jord ner till 40 cm djup. Egentligen kan man inte göra så här med kirskål - den kommer alltid igen. Finns det minimibitar av rottrådar så sprider sig den glatt. Vi vet för vi har gjort denna resa en gång tidigare, i samma rabatt för 10-15 år sedan och - kirskålen kommer tillbaka. Men det dröjer och vi har lyckats med att hålla undan tillväxten ganska bra med att dra upp allt som visar sig. Men det året som mannen i mitt liv hade ryggproblem och blev opererad så blev det inte lika fint rensat som andra år...  och då passade kirskålen på att bre ut sig. Alternativet som rekommenderas av fackfolk är att täcka hela rabatten med markduk i ett par år. Men det fungerar inte så bra hos oss då vi har några stora buskar i rabatten.  Osnyggt är det också under tiden...

Många var de växter som inte mått bra av kirskålens utbredning under jord, så vi bestämde tidigt i våras att nu passar vi på och gör om rabattens utseende. Det är ett roligt jobb, stora papper med färgpennor och blomböcker och så klart internet med all information som finns där. Eftersom rabatten är stor och ska ses från alla håll och vara vacker under hela växtsäsongen så är det en del att tänka på. Nu är det dock slutspurt i rabatten, växter som ska ersätta de kasserade är hämtade på plantskolan och nu ska dessa ner i jorden tillsammans med en hel del nyinköpta lökar. Vi har ställt ut det inhandlade, men man kan se att här behöver kompletteras med fler exemplar av anisört, silverax, astilbe och dvärgmalört. Från annat håll i trädgården skall hämtas flox, rosenstav och vinterkyndel.
 Det ska bli spännande att till våren se hur våra idéer och tankar blivit omsatta i verkligheten....











2 kommentarer:

  1. Kanske ändå skönt att trampa svenska mark igen när man varit på resande fot ett tag.

    SvaraRadera
  2. Här kom första snön i morse. Å jisses vad det blåste från Vättern.

    SvaraRadera