30 september 2014

Saluhall à la Paul Bocuse

Franska matmarknader är ett populärt utflyktsmål och många fotografier tas på mat i alla vinklar. Många hamnar i bloggar och på facebook. Så även med mig som avsändare. Men denna matmarknad tog verkligen priset.....
Den gamla saluhallen revs 1971 och då hade den nya redan byggts upp på ett annat ställe för att "ta över". Rykten säger att detta inte alls var någon succé och efter drygt 30 år renoverades hallen, fick ett modernt yttre skal samt ett matnyttigt namn Les Halles de Lyon - Paul Bocuse.
Nu var succén ett faktum. Paul Bocuse, idag 87 år, har verkligen satt Lyon på matkartan. Han driver en trestjärnig restaurang och startade kock-VM i slutet på 1980-talet. I "hans" saluhall trängs inte bara kött-, fisk- och grönsakssäljare utan också många väldigt namnkunniga kockar och leverantörer av den finaste Frankrike kan uppvisa.

Här är massor av små amuse bouche - aptitretare av olika slag
Grönsaker är ju vardagsmat i en saluhall men att bland champinjonerna hitta svart trumpetsvamp känns rätt lyxigt.
Ännu mer goda förrätter, det är inte ofta färdiglagad mat till  försäljning ser så här aptitlig ut.
Helt rätt, franska kycklingar ska komma från Bresse!
Lamm som vuxit upp på saltängarna runt Mont Saint Michel, innebär detta att de skuttar runt där när det är ebb och att vallhundarna hämtar dem innan floden kommer? Nja det finns kanske inte så mycket gräs att beta där, kanske är ängarna mer inåt land....
Mums, massor av olika former, kryddor och inbakningar av anklever. Värt att notera att  ingenstans såldes gåslever, allt var anklever. Tydligen är ankan mer populär i sammanhanget, eller i alla fall mer prisvärd.
Bildbevis på det vi lärde oss under resan i Savoie. Osten från Beaufort kallas d'Alpage om kossorna betat på mer än 1500 möh.


Läckra tårtor!

Chokladtillverkaren blev sur när jag tog detta foto. Jag förklarade att jag inte var en konkurrent men han var litet tjurig i alla fall. Vi köpte ingen choklad av honom.
Vi köpte faktiskt bara en sak och det var en fläta med färska chilifrukter av sorten Espelette som är den som odlas i franska Baskien. Vi fick också provsmaka små munsbitar av färska fikon fyllda med konjakssmaksatt anklever.... det var vansinnigt gott! Och dyrt - 310 euro/kg! Priset gjorde att vi bestämde oss för att försöka göra något liknande hemma istället. Så är det när man är på resor - nya intryck ger en fina idéer att ta med sig hem.





5 kommentarer:

  1. Ett himmelrike för, ja för vem som helst.

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt! Synd att Lyon ligger så långt från franska sydkusten bara. // SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju några mil... men det går tåg om man inte vill köra! Vi åkte över en långhelg men det var kanske litet kort har vi har ju också en hel del osett. Det ligger kvar till en annan gång. Kör ni aldrig bil ner till ert ställe?

      Radera
    2. Jodå, men Lyon har gett oss rysningar efter ryggraden rent trafikmässigt och tanken har aldrig slagit oss att man kan stanna och titta närmare på staden. Men man kan ju tänka om ......... // SP
      PS: Har du två adresser till samma blogg? Undrar om jag får signal om don inlägg du gör på den franska blogger? // DS

      Radera