24 augusti 2014

Ett gäng galningar i skogen

Eller "ett gäng gamlingar i skogen" - nåja den äldsta har fyllt 70, men den yngsta har flera år kvar till 50 (genomsnittsåldern är 62).
Det är 14 vuxna där hälften av oss har haft ett förflutet i den lokala scoutkåren, mer eller mindre under samma period. Den andra halvan är våra respektive - även de gillar att vara ute i naturen.
Numera är det ingen som arbetar aktivt för scouterna men tiden i kåren har satt sina spår. Sedan 15 år träffas vi i denna konstellation två gånger om året. En sommarhelg går vi på hajk och en adventslördag har vi knytkalas med glögg och sill "hemma hos". 
Nu för tiden innebär hajken att vi "fuskar" och faktiskt sover inomhus, inte i tält eller vindskydd som vi gjorde förr. Men vandrar gör vi och leker gör vi, indelade i lag är vi och vi tävlar i allt mellan himmel och jord. Mest handlar tävlingarna om djur, natur och scoutkunnande, fast det på senare år tillkommit även kultur - vilket är mycket trevligt. Ansvaret för hajkens tema och program, var man bor och vart man vandrar fördelas mellan oss enligt ett sinnrikt schema och det är alltid två par som arrangerar tillsammans. 
Detta året är jag och mannen i mitt liv arrangörer tillsammans med B och S-O. Det kan vara litet svårt att hitta "rätt" ställe att bo på. Vi föredrar små vandrarhem eller stora uthyrningsstugor så att vi kan få vara för oss själva. Inte för att vi är folkskygga utan för att det känns bra att kunna disponera kök och samlingsutrymmen utan att störa andra. Några i gänget har en stuga eller motsvarande och då blir det golvförläggning men i alla fall med tak över huvudet.  
Vi har varit i Småland och på gränsen till Småland och på Ven och på Hallands Väderö och i Skäralid och på Bjärehalvön och på Kullahalvön och flera platser återvänder vi till av praktiska skäl. Men det är alltid olika program och vandringar. Teman har varit kanothajk, barnkalas, hitta sjörövarskatten, cykelhajk, Tarzan och Jane, matlagning på öppen eld, bara vara, de fyra elementen, kultur och gourmet, scoutfemkamp och kulTur på spåret. Det är roligast med ett tema på vandringen för då kan uppgifter och frågesport anknyta till temat liksom mat och dryck.
I år vill vi vara i vår del av Skåne och hittar ett vandrarhem; Hallandsåsens Vandrarhem i Hjärnarp. Det är verkligen perfekt för oss att vi kan hyra hela stället och man får nog leta efter ett mer välskött ställe där både frukost och städning dessutom ingår i rumspriset.
(Fotot har jag lånat från deras hemsida, det var liksom för blött i går morse för att ta fram kameran...)
Årets tema blir Afrika, mest för att i samma by som vandrarhemmet bor Linda och Sven som driver Afrikahuset - det är deras hem och företag där de vill visa vilken fantastisk kontinent Afrika är. De berättar väldigt personligt hur två familjetragedier och det gemensamma intresset för Afrika förde dem samman och numera arbetar de för att få ihop pengar till Mama Zebra Memorial Fund som bland annat bygger skolor för massajbarn. Man får gå runt i deras privata hem och få idéer till hur man kan förnya med spännande afrikanska inredningsdetaljer.
    

Det finns en shop där man kan köpa allt från Svens vackra fotoböcker till servettringar av kohorn. Man kan boka en afrikansk trerätters middag i deras hus eller följa med på någon av deras safariresor. 
(Bilderna har jag lånat från deras hemsida)
Vi som bara ska på en låtsassafari på Hallandsåsen och med lektemat Afrika startar tidigt lördag morgon och konstaterar att vi kommer att få ganska mycket regn på oss...
Skönt att alla har bra kläder, men till morgonens frukost i skogen blir vi ändå tvungna att spänna upp en presenning för att undvika det mesta av regnet. Uppgift nr 1 var att göra upp eld på tid och få snöret att brinna upp. Inte helt enkelt i ösregn. 



Efter denna blöta uppgift är det skönt att värma sig litet på den falnande elden och lagom till den medhavda lunchen ett par timmar senare kan vi njuta av sol och regnkläderna packas ner. Övriga uppgifter på Afrikatemat är att med förbundna ögon dofta på olika kryddor och namnge dem, att med livlina träffa bilder av Big Five som är utplacerade i naturen, att med kompass i bokskogen hitta de rätta koordinaterna som leder till de rätta städerna, att samtidigt som fikat i ett vindskydd lösa en klurighet och när vi kommer fram till vandrarhemmet väntar en quiz med frågor som har anknytning till Afrika och en blindkarta över Afrikas stater. 
Ganska nöjda med vår insats med tio timmar utomhus och en lagom vandring på 1,2 mil avslutar vi dagen med en god grillmiddag. Vi har ett vinnande lag, en av oss visar sig ha en dold talang och kan placera 70% av alla Afrikas stater på blindkartan (!) därtill litet sånger och många glada skratt. Nu börjar nog de som ansvarar för nästa års "hajk" så smått fundera på sin uppgift...


3 kommentarer:

  1. Jisses vilken hajk. Tur att temat inte var Tarzan och Jane denna blöta helg.

    SvaraRadera
  2. Haha, det hade kunnat bli kallt.....och blött :)

    SvaraRadera
  3. Vilken grej! Ser härligt ut, trots vädret!

    SvaraRadera