19 augusti 2014

Akvarellernas mästare

Helgen, som tillsammans med barn och barnbarn ägnades till Liseberg, Bohus Fästning, salta bad och middag hos goda vännerna S och E, avslutades med ett minnesvärt besök på Akvarellmuseet i Skärhamn. 
Vilken fantastisk upplevelse detta var. Jag har inte sett mer än enstaka verk av Lars Lerin, ett program på TV och läst några artiklar - men att få ta del av hans konst i verkligheten var häftigt! Han målar ju stora tavlor, vi pratar metrar - vilket man inte förstår när man bara ser ett foto eller en bild.  
Denna tavla är en av flera som heter Resa, matroserna är diffust målade men detaljrika. Alla detaljer i mörkret är framträdande bara om man ser tavlan på ett visst avstånd.
Detta är en detalj, tavlan är säkert 8 gånger större med massor av mer eller mindre tydligt avtecknade fåglar. Det är inga problem att se vilka fåglar det handlar om. Passar bra för en fågelåskådare som undertecknad...
Detta är en favorit, här ser man halva bokhyllan som är målad i nästan naturlig storlek. Jag skulle vilja ha detta motiv som en fondvägg.
Vilket ljus han målar! I allt det dunkla kan man se detaljer trots mörkret och så det skarpa ljuset som gör motivet så levande!

En del tavlor är av mindre format, mer som en storlek man skulle kunna ha hemma....
                                      

Detta var ju bara ett fåtal av alla tavlor som visades i Skärhamn. Nu måste jag försöka ta reda på när och var Lars Lerin har sin nästa utställning.... Jag vet att det finns en konsthall i Karlstad med hans verk - det blir nog nästa ställe att besöka!


4 kommentarer:

  1. Fantastiska tavlor. Han är rent märkvärdigt bra, Lars. Det är väl den gamla anrika dansrestaurangen "Sandgrund" i Karlstad som han har fått överta/hyra av kommunen. Ligger fint nära Klarälven.
    Jag är också sugen på att åka dit och se hans permanenta utställning. Vi får se när det blir möjlighet till det.
    // SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kör ju oftast söderöver men det är väl inte så långt att köra till Karlstad. Kanske att man samtidigt ska passa på att se annat däruppe. Hm, tål att tänka på......

      Radera
  2. Vi var som sagt där för två veckor sedan och var precis lika hänförda. Han är otroligt duktig.

    SvaraRadera
  3. Jo, han är fantastiskt bra. Den där bokhylletavlan skulle jag också kunna tänka mig. Som tapet, nja.

    SvaraRadera