14 mars 2014

Trädgårdsnördens tankar

Det skånska vårbruket kan man börja med så snart snön/tjälen har försvunnit. I år har vi inte haft någon tjäle och inte heller någon snö - det vill säga, den snö som föll i Skåne föll när vi var i lilla byn i Frankrike...
När man är sen vinter och/eller tidig vår i södra Frankrike lockas man lätt att tro att det är ungefär samma väder i Sverige. I alla fall detta året, när stora delar av Sverige inte fick någon snö  alls i januari/februari och svenska tv-vädret lät ungefär som det franska - bara litet svalare. 


När vi i vår franska "krukträdgård" har klippt ner alla pelargoner och de stora begoniorna samt ansat oliven och citronverbenan - ja då vill jag hem för att fortsätta med trädgårdsfixandet i Sverige. Gissa om vi är laddade när vi kommer hem och Skånevädret dessutom tillåter oss att vara ute stor del av dagen utan att frysa ihjäl eller blåsa bort. I år är vi nästan två månader tidigare jämfört med förra året. Nu är fjolårsgräset på skogsslänten bortkrafsat, lilla bokträdet uppklippt och eken utanför sovrummet ordentligt beskuren liksom fruktträden och bärbuskarna. De flesta rabatterna är vårstädade och de börjar bli färggranna tack vare blommande krokus och scilla. Häcken är minskad på höjden med minst 40 cm tack vare grannsamverkan och proffshjälp..
Nästa projekt är kökslandet; plattorna runt om högtryckstvättas och pallkragarnas växelbruk planeras. Förra året blev både grön-och svartkål svårt åtgånget av någon illasinnad varelse - har nu läst att de ska täckas med fiberduk, alltså måste ställning därtill fixas. Potatisen ligger på groning och när den är i jorden kan vi inte göra mer i landet förrän några olika bönsorter ska petas ner liksom förgrodda kronärtskockor. Förra årets skockaplantor åts upp av sniglarna, i år ska de få en egen låda - plantorna alltså, inte sniglarna... vilket annars kanske vore en idé så de låter mina odlingar vara ifred...?! Salladen ska ner i sina lådor liksom luktärtorna och så ska fler smultron sättas som kantväxt vid bärbuskarna. Men allt det får vänta till in i maj tror jag.
En del av perennrabatten grävdes upp i höstas på jakt efter kirskål och då fick de perenner som hade rotogräset kring sina egna fötter slängas. Nu har vi ett trevligt planerings- och planteringsjobb framför oss, men inte heller den planteringen kan göras förrän i maj.
De flesta av mina chillisar verkar ha överlevt vintern och de har börjat visa små ljusgröna blad. Jag behåller 6 olika sorter och skänker resten till sönerna.   


Jag vill helst inte att växterna blir 1,5 meter som förra året och därför håller jag dem än så länge ganska svalt och hoppas att det ska hämma viss längdtillväxt men att de ändå ska blomma i tid så frukterna hinner mogna. Jag är mest ängslig över min supergoda Amarillo, den har ännu inte visat sina första blad men ändå verkar leva.

På planeringsstadiet är också en ny rabatt mot en av grannarna på en del av gräsmattan som aldrig används. Hit ska vi flytta havtornsbuskar som står på fel ställe liksom blåbärsbuskarna som inte heller är på rätt plats. Aronia verkar vara på modet och ger nyttiga och goda bär. Småtrollen gillar ju att plocka bär direkt in i munnen... Vi får se vad vi hinner och orkar, att gräva är slitsamt :(
Trädgården är ju inte bara växter, flera av utemöbler är på plats, dock inte solsängarna - det verkar litet tidigt... Men det finns annat att pyssla med; stolarna i metall med träribbor (Grythyttekopior) som har stått på vinden i ett antal år måste slipas och målas och jag ska sy en dyna till min nyinköpta soffa. Vårens senaste projekt är att jag vill gjuta trampplattor att lägga på de gräsytor där vi går mest. Jag har köpt fina formar på Sofieros Trädgårdsmässa och det kliar i fingrarna, men det måste vara litet varmare utomhustemperatur innan man börjar. Då hoppas jag få sällskap av vännen I som planerar att gjuta ett helt bord till sitt växthus, jag kan nog lära litet av henne.


6 kommentarer:

  1. I och jag gjorde plattor till trädgården för ett par år sedan, lite bökigt när man skulle blanda till cementen men annars himla kul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har längtat hela vintern och har massor av idéer, man kan ju göra en och annan kruka också :)

      Radera
  2. Det ser väldigt fint ut det där - med pallkragarna. Här ska ett potatisland, modell mindre, anläggas. Kanske vore dina kragar ett alternativ.

    SvaraRadera
  3. Det är bra att odlingsbädden kommer upp något från den kalla jorden och det gör det mer lättarbetat. Eftersom man inte ska plantera potatis i samma jord två år i rad så gör lådorna också att det är lätt att ta bort jorden och lägga den i andra rabatter. Se bara upp så att du inte får hjälp av någon med att gräva upp potatisarna i förtid....

    SvaraRadera
  4. Ni är så flitiga och får det så fint. Lycka till med alla odlingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Men liksom ni gillar vi ju vår trädgård och då får man jobba litet också ;).

      Radera