03 mars 2014

Vårens olika ansikten

För sex veckor sedan kom vi till lilla huset i C för att uppleva ljuset och våren. Och languedocvåren var vänlig och visade upp sitt bästa ansikte under merparten av veckorna vi var där. Första dagen vi var tillbaka i Skåne så blev vi emottagna av detta fantastiska väder - det är inte ofta som havet är spegelblankt i den rätta bemärkelsen....
Vårmånaden mars första dag så levererade havet detta gråmulna utseende, nästan vindstilla men vattnet krusas på sina ställen. Även detta kan vara helt fantastiskt, men visst mår man bättre av att se solen.
Någon av vinterstormarna, jag tror det var Sven, lämnade detta skelett efter sig. Det är alltså byns badbrygga, en stolthet för det lilla samhället och som många har varit med om att sponsra - i utbyte mot att få sitt namn inbränt på en av bryggans plankor. Tidigare års bryggor (som var av klenare konstruktion) brukade tas av isen.... men denna skulle stå emot, Jojo, is har det inte varit problemet denna vinter - men vind och vågor kan förstöra minst lika mycket. Hoppas att "byalaget" får sitt önskade bidrag från kommunen för att bygga upp den tjusiga bryggan igen och så får vi som vill bada kanske skramla fram en peng till....
Mandelträden hann faktiskt inte slå ut innan vi lämnade Languedoc, så ett par knoppiga kvistar fick följa med hem till Sverige. Kan man se något vackrare är dessa blommor som skiftar från knoppens blekrosa till den utslagna blommans vita skirhet?
 
Härliga Skåne som tillåter oss att börja tidigt med vårbruket! Snart är alla fjolårslöv bortkrattade, rabatterna städade, alla gamla perenner nedklippta och bärbuskar och andra buskar gallrade. Till tack visar sig lökväxterna; scilla, vårlök och krokus i en härlig blandning.
Snödroppar har vi haft sedan nyår, liksom julrosorna som blommar i min gamla skottkärra (den används som planteringslåda) tillsammans med julhyacinterna och (faktiskt) nysatta pärlhyacinter.
 


6 kommentarer:

  1. Hoppas ni kan få upp bryggan igen! Vi har köpt sättpotatis idag - lite tidigt känns det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bryggan kommer nog på plats, det är gott om frivillig arbetskraft en sådan gång, vilket är bra. Vi har också lagt vår sättpotatis att gro. Tidigt - tja kanske, men våren är ju tidigare i år. Jag såg i bladet häromveckan (!) att en potatisbonde på Bjärehalvön har redan petat ner sina första i jorden.

      Radera
  2. Härligt i alla fall med vår och att få uppleva den två gånger också. Mandelblommorna är underbara, tyvärr har vi inga sådana här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men skulle man inte kunna få ett mandelträd att trivas i er trädgård? Här i Skåne har ju folk persikor och fikon, för all del på skyddade ställen och inbäddade på vintern - men iaf... Ni har väl milda vintrar och sol och värme är det väl gott om - oftast? OK, det är skillnad mot södra Frankrike där de växer vilt - men i en liten skyddad solig hörna..?

      Radera
  3. Trevligt att läsa om andra svenskar utomlands! Tycker mycket om Sète, som du skrivit om. Här i Wales har våren kommit, omän inte så långt som i Sydfrankrike, fast längre än i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, roligt att du gillade mitt inlägg. Tittade in hos dig litet snabbt, ser att du också gillar hantverk av olika slag. Log litet åt fodralen till varmvattenflaskorna, de behövs inte i södra Frankrike men däremot de där rullarna som stoppar det där som mannen i mitt liv kallar "självdrag". Trevligt också att få veta mer om Wales!

      Radera