lördag 25 januari 2014

Vintermånad här och där

Vi hinner inte riktigt bort från snön i Skåne..... samma morgon vi far vaknar vi till detta. Visserligen är snötäcket tunt men vitt är det - ingen tvekan om den saken.
Danmark bjuder på snöblandat regn och periodvis rikligt men i Tyskland ser vi att gräset har börjat växa i diken och på vissa fält och hasseln blommar överallt. 
Vi tar de 200 milen i tre etapper, förkylningen som kastat sig över mannen i mitt liv gör att vi vill ta det litet lugnare och få tillfälle att vila om det skulle vara nödvändigt. Första stoppet blir i Hammor i norra Tyskland - här har vi stannat tidigare. Hotellet är litet och nyrenoverat med en restaurang som serverar tysk mat - helt ok. De gånger vi ätit i restaurangen har det i princip varit fullsatt, trots att byn är riktigt liten. Många hus är mycket eftersatta men visar sig trots allt vara bebodda. Denna gången (när vi har tid med en promenad på eftermiddagen) går vi kors och tvärs på de tre gator som omger genomfartsleden och då får vi detta klart för oss. Tanken dyker snabbt upp att här bor mest ljusskygga personer, men så är det förstås inte... Men man kan ändå undra vilka som väljer att bo här.
Vårväder följer oss längs vägen och vi intar våra picknickluncher utomhus i solsken - härligt och ovant! Nästa stopp blir i Trier vid Mosel. Här har vi bott flera gånger fast alltid på olika ställen. Denna gång på ett hotell med bra tysk standard och hyfsad restaurang. Hotellet ligger mitt i nerfartsbackarna till Trier, helt omgärdat av höga bokskogar vilket gör att dagens promenad först bara går uppför (puh!) och sedan bara går nedför. All denna skog av höga träd skuggar så oerhört att häckarna runt hotellet är övervuxna av mossa vilket ger dem ett märkligt utseende.
Dagen därpå startar vi med en liten promenad i centrala Trier. En söndagsmorgon som denna är det bara enstaka turister ute och tyvärr är inte kyrkan, med vissa delar från 1000-talet, öppen. Men då har vi något att besöka nästa gång vi passerar. Den romerska Porta Nigra är mäktig att se och man blir förundrad över att den är så välbevarad. Konstigt nog så finns julgran och andra julpynt kvar - ända till påsk?

Trier är fullt av mycket gamla välbevarade vackra hus och här finns många romerska lämningar. Vi bestämmer på stående fot att nästa gång (tiddelipom..) ska vi stanna en dag extra och utforska staden litet mer.
Väl inne i Frankrike drar vi alltid en lättnadens suck. Vi pratar inte tyska, gör oss hjälpligt förstådda som turister, och tycker absolut att landet har mycket att erbjuda. Men i vårt andra land - där känner vi oss riktigt hemma!
Tredje stoppet blir i Bourgogne, på ett litet Logis de France som inte ser mycket ut för världen utifrån men som verkligen överraskade med en fantastisk restaurang och en mycket ambitiös meny. Rummet, tja det är litet med heltäckningsmatta och filt med lakan istället för påslakan - men det är ju Frankrike!
Sedan var det raka spåret till Languedoc, nästan utan något stopp. I Lyon körde vi förbi detta "bygge" som mer ser ut som något som håller på att rivas.... Eventuellt är det samma arkitekt som ritat Hotel de Marqués de Riscal i Rioja som mest liknar hopknycklad plåt som håller på att falla ihop. Ska bli spännande att se vad det blir av detta i Lyon.
Väl framme i lilla huset i C möts vi av 12 fina soliga plusgrader och blomlådor med växande pelargonier och med blommande vinterjasmin i en av smågränderna. 
Om någon undrar så är det bland annat detta som gör att vi har kört de 200 milen.....
4 kommentarer:

 1. Underbart att få åka ner till ljuset, vid denna mörka årstid. Sparar alla tips på övernattning ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dubbelörn! Kul att höra av dig! Jo jag har ju förstått att ni planerar en resa söderöver :). Hör gärna av dig om du vill veta något mer i detalj!

   Radera
 2. Låter som en trevlig resa, trots förkylning. Skönt att kunna ta det lugnt på färden. Hoppas ni får en skön vistelse i lilla huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva-Lotta! Vi har det jättebra i lilla huset. Njuter också av att kunna titta på TV, tack för tipset. Hälsa Peter!

   Radera