torsdag 9 januari 2014

Ett uttjatat bloggtema...

Sitter här i ösregnet och drömmer mig bort...... till något annat än en januari i Skåne. Som det har regnat, visserligen kan en skånsk vinter vara väldigt blöt - men så här? 

Varav består då mina drömmar? Tja, litet sol vore fint, har nästan glömt bort hur den ser ut. En fin natur som lockar till vandringar och annat man kan göra utomhus utan paraply. Nya miljöer, något nytt ställe att upptäcka, något osett... Haha, det låter som om detta ska sluta i "something old, something new, something borrowed, something blue".  Vari det lånade ska bestå får väl visa sig. Det blå måste ju blir både himmel och Medelhav. 

Vi besöker alltid olika marknader på våra resor. Och nu kommer det uttjatade bloggtemat - foton från olika franska marknader. Men det är så typiskt franskt, vilket jag gillar, och ganska olikt Sverige. Tycker också om tanken att man handlar till idag och kanske till i morgon, inte som jag tycker att svensken förordar - storhandling en gång i månaden för att fylla frysen. Jag både förstår och vet varför skillnaderna finns, till stor del handlar det om kvinnans placering i samhället och då föredrar jag den svenska situationen. Men nu som pensionär så kan man titta tillbaka på ett lyckat arbetsliv och få njuta av nuet utan alltför mycket planering inför dagens inköp. 

Fransk knaprig baguette, bra att göra krutonger av i morgon

Franskt godis till kaffet. Jag har bakat makroner själv men utan dessa starka färger.
Vad innehåller de egentligen? Kan det vara tillåtet?

Penséer finns på alla franska höstmarknader, planteras ut i oktober och
blommar hela vintern - litet orättvist känns det. Fast denna vinter
hade vi också kunnat ha dem i lådorna...

Ytterligare orättvisor - salladsplantor i oktober att plantera ut så man har färsk sallad hela vintern. Visst, vi kan så machésallad i augusti och hoppas att inte snön täcker allt.

Lök under vintern - fast den växer väl inte så fort så denna kanske kan skördas i vår?

Måste man inte ha tillstånd för att ha vapen i detta landet? För mitt otränade öga
så ser dessa ganska riktiga ut... 

Fransk generalsmössa - det blir bra på maskeraden.
Mannen i mitt liv provade dessa, men han påstår sig inte passa i hatt...
Franska höstgrönsaker, här krävs ju litet planering trots allt...... men om man vill kan man ju alltid köpa någon annans skördeinläggningar!

Fransk okänd grönsak.... "navet". Vet att vi har serverats en soppa på detta och kyparen svarade på min fråga att det var en mycket gammal fransk grönsak som kommit "på modet" igen. Tyvärr har jag inte lyckats hitta ett svenskt namn.

Franskt rikt utbud av pumpor kräver för en otränad svenska litet recept,
eller man gör samma soppa fast på olika smaker/färger?
Snart kommer en marknad i min franska närhet att kunna få ett eller flera besök. Undrar hur utbudet på grönsaker är i januari? 


3 kommentarer:

 1. Kan aldrig bli för mycket bilder på de franska marknaderna, vi tröttnar heller inte på att besöka dem och botanisera i nya upplevelser. Härligt att ni snart är där igen./kram Eva-Lotta

  SvaraRadera
 2. Trevlig blogg! Var i Menton i oktober och såg penséerna planteras ut i rabatterna, ser hoppfullt ut. Reser till Menton varje år, ja, förra året blev det Roquebrune med det är ju gångavstånd. Också i le troisième age, Hur det yttrar sig i Hjo, och i Roquebrune, oktober, kan följas i bloggen Första året i Hjo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hans!
   Roligt att du gillar bloggen! Som frankofil tycker jag det är roligt att läsa om andras öden och äventyr i detta härliga land, så jag kommer gärna att följa dig både till Frankrike och Hjo. Ser att vi startade våra bloggar ungefär samtidigt. Om du vill nå ut till fler läsare kan du registrera dig som bloggintresserad, på min sida längst ner i den vänstra kolumnen. /Lotten

   Radera