tisdag 8 oktober 2013

Årstid: höst

Våra kvarvarande franska dagar är räknade.... på ena handens fingrar...
Frankrikevistelsen denna höst är snart slut, hem till svensk höst med dito väder. Sitter nu i eftermiddagssolen på terrassen, 24 grader och inte ett moln på himlen på hela dagen. Vad då höst? Hur vet man? Med svenska mått mätt är detta en fantastiskt sommardag.... i alla fall på vår terrass. 
Ute i naturen förstår vi lättare att det nog är höst även på dessa breddgrader.

Vårt kära fikonträd – visar oss med sina gula blad att de snart ska falla av och trädet ska stå utan vare sig fikon eller blad.
Liksom i vingården. Många blad har blivit knallröda, snart trillar de också av.

Andra visar upp druvklaseskeletten efter plockningsmaskinernas framfart.
De druvor som eventuellt är kvar kanske man kan göra något sött ”vendange tardive” på...

Morgondaggen gör oss blöta om fötterna, sandaler är inte längre bra att morgonpromenera i. Fröställningar, fortfarande daggiga blir snyggare i motljuset.
Mannen i mitt liv som alltid har svampögonen med sig hittar flera champinjoner i vingårdens utkant. Svamp = höst.
Runt byn finns inte bara vinfält utan också olivlundar. Dessa svarta skördas i november, men flera ser redan ganska klara ut...
Chilisar, både hos mig och vännen S, är mogna för att skörda. Höst?        

4 kommentarer:

 1. Den sortens höst tycker vi om. Men när det hällregnar och är grått hela tiden då är det inte roligt. Tur att ni har fått lite fransk höst innan det är dags för den skånska. Men ni kan ha tur och det är fint hemma också/Eva-Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick man välja så är den soliga med hög luft att föredra - eller hur :-) ? Vi har sett att vi får regnoväder på väg norröver, hoppas du har sluppit regnet! Kram

   Radera
 2. Strålande höst på balkongen på sjätte våningen i Stockholm - det är som om sommaren inte riktigt vill släppa taget denna svenska höst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter skönt, just nu här i södern är det 99% luftfuktighet och mulet...Men om ett par timmar ska jag på franskkurs och då skiner solen,l iaf i sinnet!

   Radera