tisdag 5 mars 2013

Det brinner i lilla byn

På gårdagens morgonpromenad kunde på långt håll höras de utomhussirener som kallar fram ”les sapeurs-pompiers” dvs brandkårens män. Ljudet kom från grannbyn på andra sidan floden, ganska långt bort, dessutom i motvind och vi funderade en del på kraften i dessa sirener. De ska nå långt ut från byn eftersom de kallar in frivilliga styrkan.

I detta land består nämligen den regionala brandkåren av en professionell styrka (SPP) och en frivillig (SPV) och de ingår i Sécurité Civil, det vi kallar Räddningstjänsten. De frivilliga brandmännen, som samtidigt sköter ett civilt arbete eller studier, står faktiskt för 80% av den totala brandmannakåren. Den som antas måste ha fyllt 16 år, vara bofast i Frankrike, ha ett fläckfritt utdrag ur belastningsregistret samt ha fysiska samt medicinska förutsättningar för att klara utbildningen. Man blir anställd i intervaller om 5 år som förlängs så länge man klarar av de regelbundna fysiska kontrollerna. I dagens Frankrike finns det c:a 200.000 brandmän som tillhör Sapeur-Pompier Volontaire.
Ungefär 10 minuter senare hör vi när brandbilen kommer in i byn för att stanna mitt på huvudgatan. Eftersom vi då blev litet nyfikna och också ville förvissa oss om att det inte brann i något av de hus som ägs av svenskar - så gjorde vi som andra gör i en liknande situation, vi gick dit och tittade….


Detta är alltså vår huvudgata (!) och det tog en liten stund innan bussen klarade av att komma förbi. Bilisterna fick göra helt om och ta andra vägar in och ut ur byn.
man är ingen stjärnfotograf precis....skulle klättrat upp någonstans eller haft ett bättre objektiv
Branden, ja vi kunde inte avgöra om det var en skorstensbrand eller om det brann på vinden. Men husägaren stod på balkongen på första våningen och pratade med brandmännen så branden var nog inte så omfattande. Men otrevlig rök spreds och två brandmän var på taket med slangar och  spruta och två arbetade från bilen på gatan.

Det känns betryggande att trots att det saknas brandstationer i vissa småbyar och trots tiden det tar att kalla in frivilliga - så fungerar detta ändå riktigt bra. 

Vi har tidigare upplevt hur det effektivt brandsläckningsarbetet kan vara när det brinner i naturen, ett vanligt gissel på sensommaren och tidig höst. Förutom traditionella brandbilar och vattentankar utplacerade i naturen så kan man se brandsläckningsflygplan komma från olika håll för att hjälpa till med släckningen. Planen är en sorts amfibieplan som hämtar vatten ur hav eller sjöar. Det finns 26 flygplan av denna sort och alla är stationerade i södra, sydvästra Frankrike samt på Korsika.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar