09 mars 2013

Mat och kultur i Montpellier med omnejd

Vi har varit ett par dagar i Montpellier, dels var denna stad en vit fläck på vår karta och dels skulle vi träffa kära släktingarna N och D. De bor i Frankrike många månader om  året och att umgås så här med att kombinera sightseeing med trevliga måltider har blivit en efterlängtad årlig tradition.

Vi checkade in på anrikt hotell mitt i staden....


....och gick sedan ut för en lunch i trevligt källarvalv på en av de små charmiga gatorna.
Det kulturella målet denna dag var Musée Fabre, ett av Frankrikes bästa konstmuseum enligt guideboken.

underbara porträtt av Ghirlandaio
Det hade stora samlingar med fin konst och man hade kunnat gå här i många timmar, men efter 2 timmar var vi nöjda för denna gång och fortsatte sightseeingen utomhus. Kaffe på café, ett måste liksom en promenad i de små gränderna med fönstershopping och leende förundrades vi över en del udda inslag i gatubilden...



Jag hade läst på en av de bloggar jag följer om de roliga trompes l'oeuils som finns i staden. Trevligt nog var de finaste utmärkta på kartan. Man kan inte förstå att detta stora fönster som speglar kyrkan St Roch bara var en grå vägg före målningen. 

Det finns 6 riktiga fönster på huset - prova att se vilka!



Middagen – ja efter litet velande och letande efter restauranger som antingen inte hade öppet eller hade fullt (!) så hamnade vi av en slump på ett litet ställe där monsieur var kock och madame serverade. De var i 30-årsåldern, restaurangen hade plats för 25 gäster, köket låg helt öppet så man kunde följa kockens framfart och där åt jag en av de bättre rätter jag ätit de senaste åren, grillade pilgrimsmusslor med bräserade endiver i apelsin- och koriandersås och morotspuré – mums! De andra i sällskapet lovordade också sina rätter – så detta var en absolut pärla som vi kommer återvända till, läs mer här:  www.lalliancedesplaisirs.fr

Dagen därpå, efter frukost i solgasset på Café du Téâtre lämnade vi Montpellier för att prova vin i området runt Pic Saint Loup. Många odlare finns att besöka men vi fastande för Château de Lascaux i Vacquières. Trevligt ställe med källarvalv i sten, bra sortiment och vi åkte därifrån med sex flaskor av deras Classique Rouge gjord på Syrah, Grenache och Mourvèdre.



Varje gång vi åker hem till lilla byn så njuter vi så av de vackra vinfälten!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar