torsdag 7 mars 2013

Det regnar in.....

Nu har det regnat sedan måndag eftermiddag.... inget duggregn precis, inte heller skyfall som försvinner lika fort som de kommer – nej, mer som en bra dusch i en jämn och strid ström – i mer än 2 dygn...

Nu märks det inomhus. I går morse upptäckte mannen en brun fläck ovanför fönstret i gästrummet och med ganska ny fasad tillika nytt innertak i gästrummet skulle här inte alls komma ljusbruna fläckar samtidigt som skyfallet brer ut sig över nejden.

När vi skulle äta frukost så ser vi en stor pöl vatten som brer ut sig under vår kamin i köket. Vid närmare efterforskning så kommer det vattnet längs skorstensröret fast på utsidan så det hamnar på golvet under kaminen. Hade det runnit på insidan hade det kommit in i kaminen. Vet inte vilket alternativ som skulle vara minst dåligt.... Kaminen står på klinkerplattor så det tål vatten, men vattnet är svartbrunt av sot och luktar – ja, typ blöt sot. Kaminen väger ett halvt ton och ingen av oss kan eller har lust att lyfta upp den för att göra rent under. Kanske litet mer vatten skulle kunna spola rent under? Jag känner inte för att prova, vad döljer sig mer under denna kamin som har stått här och jobbat i 15-20 år? Så sent som i fredags var här en kunnig person som tittade på kaminen och sa ”det där är ett bra märke, håller i evigheter”. OK, bra, den får stå kvar. Bättre med vatten på golvet än i kaminen, det hade den kanske inte klarat.

Som av en händelse så ska lilla huset få både nytt yttertak och ny skorsten om 14 dagar. Denna vattenläcka kanske bara bekräftar att det är hög tid.

Regnet, ja idag har det slutat, efter nästan 60 timmars oavbrutet regnande. Igår när vi gick runt byn kunde vi konstatera att de medeltida avrinningsanordingar i form av djupa murade kanaler som går genom byn verkligen behövdes vid långvarit regn. Under alla våra år har vi tidigare aldrig sett mer än en liten rännil på botten och oftast har det varit snustorrt i rännan.


8 kommentarer:

 1. Det är inte utan att vi nu blir oroliga för vårt hus med ett tak som skall läggas om nu i mars och en hängränna som är trasig och som redan orsakat en fuktskada på väggen invid ytterdörren.
  Jag håller tummarna för att ni inte fått alltför stora skador på ert hus efter det myckna regnandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Francois hävdar att så här är det i de gamla husen härnere och en vinter kommer det många och tunga regn och då kommer vattnet ibland in och en annan vinter regnar det inte alls så mycket och inte heller något vattenintrång i bostaden. Men för oss svenskar är det ju nästan katastrof och man ser mögleutbrott mm framför sig. Vi får väl måla över de bruna fläckarna efter att stenen i väggen har torkat.....

   Radera
 2. Det låter ju inte så roligt, vare sig med så mycket regn eller att det regnat in. Det är ju tur att taket snart skall fixas. Vi håller tummarna för att vi inte fått något mer i vårt kökstak, det har ju varit ok sedan "sist" men man vet ju aldrig. Det får gärna ha regnat av sig tills påsk:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, inte vet man hur våren blir... Nu regnar det igen och vår nya granne sa att det ska bli kallare igen i nästa vecka. På lokalradion så var temperaturen mycket svalt för årstiden. Våren är verkligen ett oklart kapitel. Igår satt vi på terrassen med 20 grader i skuggan.... man behöver olika typer av kläder med sig. Men jag hörde att hemma ska det bli minus 10 i nästa vecka - då är ju detta "aprilväder" helt fantastiskt. Före regnet var vi på marknaden, skönt med bara byxor och tröja.

   Radera
 3. Vi fick också in lite vatten, en takpanna hade blåst ur läge och en pöl bildades på golvet i rosa rummet.. M var uppe och takpannan tillrätta, och golvet är numera torrt. 3 av rummen har gäster, ikväll fylls de resterande. Jag finns i köket de närmsta 10 dagarna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Outi, läs mitt inlägg efter ditt inlägg. Det skulle ha blivit ett svar till dig... men blev ett almänt inlägg istället,

   Radera
 4. Ja usch vad vatten kan ställa till det... skönt att vädret är bättre! Vi har sett era gäster på vägen - får du kanske någon paus skulle vi kunna ta ett glas på baren någon gång i nästa vecka, innan vi åker hem?

  SvaraRadera
 5. Alltså var förfrågan om drink på baren ställd till Outi - även om det vore kul att träffa er andra också... Så blir det när man svarar via telefonen och inte riktigt ser var man är i konversationerna.

  SvaraRadera