24 maj 2021

Färdigvaccinerad - vad händer då?

Min åldersgrupp börjar bli färdigvaccinerad. Så även jag. Det känns skönt och ett bra avslut på vår självvalda isolering. Vi har inte gjort något besök i affärer eller hos frisör, fotvårdare eller tandläkare på 14 månader. Inga träffar med barn eller barnbarn eller vänner inomhus - men gärna utomhus. Ett och annat sjukhusbesök dock, men vissa saker måste man göra.

Men vad händer nu? Ett nytt liv precis som det gamla? Knappast...

Såklart är både tandläkare, frisör och fotvårdare inbokat. Liksom resa till yngste sonen och hans familj i Stockholm. Affärer - ja det ska bli trevligt att kunna handla kläder som jag har provat innan jag betalar dem. Men annars är det många som levererar sina varor direkt hem till dig på ett föredömligt sätt. Tror nog att jag kommer att fortsätta handla vissa varor på nätet men kanske inte med hemleverans. Men man får ta i beaktande hur mycket det kostar att ta bilen och parkera jämfört med säljarens leveranskostnad.

På väg till storstaden ska vi stanna i Vadstena för ett ärende och där har vi vågat boka hotell och middag på restaurang - men hu så konstigt och det känns litet förbjudet. Som om vi egentligen inte får lov till detta... Men både hotell och restaurang är väl värda ett besök och vårt ärende, ja det återkommer jag till senare.


Vi har faktiskt bokat fler hotell i sommar. Jag fyller år i samband med en resa från fjällen. Vi ska bo i vårt lilla andelshus, ena sonen har hyrt grannhuset och vi ska göra dagsvandringar och äta utomhus bland myggen. Födelsedagen ska firas på hemvägen i Sunne. Vi vill inte heller ta hela etappen dit i ett svep, det är mer än 80 mil, så då ska vi bo i Torsby och hem måste det bli en liten omväg via Vita Hjorten vid Läckö, ett av våra svenska favoritmål. 

Men när ska vi komma iväg till Frankrike? En fråga vi har upprepat ofta, alldeles för ofta, de senaste 18 månaderna. Vi var där senast oktober 2019. 

Sedan vi då åkte hem har det regnat in i vårt sovrum (alldeles för mycket) via ett okänt ställe och drösslat litet sågspån från en takbjälke. Vi har blivit av med ett runt bord och fyra plaststolar, som vi ställt i vår privata gränd för att det ska se mer bebott ut än det är. Visserligen var hela gruppen färdig för tippen men de som tyckte att möblemanget skulle passa bättre hos dem hade sönder både staketet och låset på grinden. Någon annan (?) har bundit ihop grind med staket och haft som hundgård en period - ja när vi inte kan resa dit och när det är utegångsförbud för de som passar vårt hus - då kan det hända saker. 

Nu tror vi att allt håller på att fixas tack vare våra hustomtar! Inget mer vattenintrång, kanske att orsaken är en stark och levnadsglad växt som gillar att bo mellan några stenar på fasaden uppe under taket. Inget mer sågspån, staket och grind lagade och lilla gränden städad. 

Nu är det bara vi som ska komma dit, åtta dagar i juni hade passat perfekt. Med bil i juni är det ok genom Danmark och ok in i Frankrike. Det svåra är att passera Tyskland som verkligen ligger i vägen denna gång. Endast transit är tillåtet och vi klämmer inte 100 mil på en dag längre, vi behöver en övernattning. Hotellen säger välkomna men varje delstat har sina bestämmelser och om vi kommer från en del som just då har ett högt smittotal så kanske vi hamnar i karantän en vecka i Tyskland istället för en vecka i Frankrike. I facebookgrupperna kan man läsa "det är bara att åka, inga kontroller, inte på något ställe behöver man visa sina papper". Nä, visst - men alla dessa har vrålkört genom Tyskland. Så vi planerar att åka och planerar samtidigt att inte åka. Då får vi hoppas på september istället.

Så visst händer det saker när man är färdigvaccinerad! Men man måste ju alltid anpassa sig till verkligheten i ens omgivning och också följa rekommendationerna. 

Men visst känns det fantastiskt att få litet luft under vingarna!


7 kommentarer:

  1. Vi hade väl aldrig i vår vildaste fantasi kunnat ana att man skulle vara med om detta med pandemin. Men nu är man ännu en erfarenhet rikare. En erfarenhet som man helst velat vara utan. Tacksam dock att man klarat sig.
    Så roligt att höra om dina förestående resor. Har aldrig varit i Vadstena, men alltid velat komma dit. Fjällresan verkar också så underbar.
    Intressant att höra om ert ställe i Frankrike. Tråkigt med läckan och hundrastgården. Förstår att det kanske dröjer ännu ett tag innan ni kan bila dit. Tyska autobahn är ju inte något man direkt drömmer om i semestertider. Kanske något flyg kan passa i stället!?
    Hoppas nu att ni snart får träffa barn och barnbarn i Stockholm.
    Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara instämma! Men just nu har vi bokat av Stockholmsresan då sonen råkat träffa en kompis som sedan testades positivt. Så vi skjuter på vår resa ett par veckor till dess inkubationstiden passerats. Det är precis så det varit de senaste tiden - planerar man något så får man vara inställd på att ändra planerna. Förr skojade vi och sa att Tyskland ligger i vägen när man ska till Frankrike - nu stämmer det verkligen. Ha en bra vecka!

      Radera
    2. Eva, har provat att kommentera i din blogg men det fungerar inte längre ens som anonym...

      Radera
  2. Vadstena? Då måste ni boka bord på restaurang "På Hörnet"! Innovativt, spännande och alltid otroligt gott - som en avslappnad fransk kvarterskrog som alltid visar sig servera något utöver det vanliga. Den drivs av den prisbelönta kocken Mia Bremer och hennes fantastiska gäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för restaurangtipset! Ska genast kollas upp på nätet. Franska kvarterskrogar gillar man ju!!!

      Radera
  3. Vad skönt att ni också är färdigvaccinerade. Grattis!
    Jag har ännu liksom inte kommit in i en förändring, svårt att ställa om sig. Svårt att planera. En konstig brytningstid. Vad ska man göra? Hur ska man göra? När ska man göra? Bra, men på samma gång så konstigt och annorlunda.
    Sköt om dig!

    SvaraRadera