16 april 2021

Nya former av vinprovningar

Som intresserade vinprovare har mannen i mitt liv och jag både vidareutbildat oss och njutit av arrangerade vinprovningar i Munskänkarnas regi.

Men ni vet ju hur det har varit det senaste året. Många tillfällen till provningar, både privata och de med Munskänkarna, har ställts in. Vi håller oss isolerade och olika typer av arrangörer arrangerar inte något längre. Jodå, det fanns de som tidigt i höstas passade på att samla ett litet antal för liveprovningar men vi tyckte inte att det kändes ok. Men fler och fler gör provningar online numera.

Så var det med en fransk vinodlare som vi träffat flera gånger och också handlat av tidigare in real life. Hon är god vän med ett svenskt par som driver ett läckert B&B i området och de tillsammans ordnade en provning via Instagram. Svenskarnas instagramföljare fick förfrågan om vi var intresserade och då kunde vi samtidigt beställa de flaskor från vingården som skulle provas. Tre dagar senare kom vinet hem till dörren tillsammans med några recept om man vill laga någon passande maträtt eller kanske tapas. 

Vi nöjde oss med några olika ostar och bänkade oss framför husets största skärm med vinglas och tilltugg.


Provningen visades via instagram och det fungerade riktigt bra. Hade man frågor så skrev man dem och fick svar muntligt från vinodlaren direkt på skärmen. Det var i princip som om hon suttit i samma rum som vi. Väldigt trevligt!

Härom helgen anordnade vår lokala munskänksförening en vinprovning via zoom. Vi var ett 20-tal provare som köpt de italienska provningsvinerna på bolaget och provningen leddes av en från föreningens styrelse. Han visade bilder, kartor och annan info och så provade vi vinerna efteråt och alla kunde kommentera och tycka. Det var också riktigt trevligt och vi hoppas på fler liknande arrangemang i avvaktan på vaccinering för alla.

Vårt privata vingäng har varken provat vin i verkligheten eller online de senaste 12 månaderna. Vi sparar oss till dess vi åtta som brukar träffas är vaccinerade!

Självklart är det alltid roligare att träffas i verkligheten, en stor del av det trevliga med vinprovningar är ju att umgås med likasinnade. Men det kommer...







7 kommentarer:

  1. Så trevligt ni ordnade det. Alla sätt är bra utom de dåliga...

    SvaraRadera
  2. Vad trevligt det låter.
    Flera av mina svenska vänner har gjort liknande provningar.
    Hur fungerar det i Sverige att importera vin? Måste man gå genom Systembolaget?
    Skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen trevligt! Man måste inte gå genom Systembolaget, men de som skickar vinerna ser till att alla regler med skatter etc är ok. Levereras hem, man måste visa leg när man ska ta emot flaskorna. Ha det bra!

      Radera