08 november 2020

Besök av vänner och kan man baka kakor i carporten?

Det var ett tag sedan vi var i Frankrike och det var ett tag sedan vi träffade de vänner som vi brukar träffa när vi är i Frankrike. En del är bofasta men några är flyttfåglar och som vi flänger de fram och tillbaka mellan länderna flera gånger varje år.

I år har vi faktiskt kunnat träffa tre av dessa familjer - trots att vi hållit oss hemma i Skåne hela året. 

Första mötet blev en sommarlunch - utomhus såklart och med den värmen vi hade så var det absolut påkallat att sitta i skuggan. Det blev en riktigt fransk lunch, inte minst beroende på att den startade vid klockan 12 och slutade runt 16.30. Men då hann vi med tre rätter och kaffe och en himla massa trevliga samtal!

Uterummets stora matbord fick flytta utomhus till terrassen i skuggan.

Andra mötet var en lördag förmiddag i månadsskiftet september/oktober, våra vänner hade varit i Languedoc och nu på väg från dansk övernattning till hemmet på västkusten och de bilade alltså förbi oss. De hade med sig våra favoritoliver och litet annat smått och gott från landet Gosen. Då dukade vi upp en frukost nr två men eftersom det var litet osäkert höstväder så dukade vi för säkerhets skull i carporten. Där blev vi sittandes och pratandes ett par timmar, även denna gång så himla kul att ses efter mer än ett år.

Tredje mötet var bara häromveckan, ett par från franska grannbyn passerade på väg söderöver. Nu blev det en enkel lunchsmörgås i carporten men eftersom det hällregnade och kändes litet ruggigt så hade vi gjort en värmande brasa i vårt eldfat. Det håller faktiskt fukt och rugg borta och så är det ju så himla härligt!

Nu hoppas vi att få träffa andra franska vänner, ett par som har pratat om att de ska ta sig till Sverige före jul. Kanske att det inte fungerar med tanke på de stränga restriktionerna i Frankrike, men vi hoppas. Vi har inte setts de senaste 12 månaderna och de skulle ta hem ett par saker som blivit kvar i lilla huset i C. Men går det inte, så får vi ses en annan gång...

Häromdagen pratade vi i telefonen med stockholmsvänner som gärna ville ta sig till Skåne över julen, fast bara om restriktionerna tillåter det så klart. Jag bjöd in dem på glögg med matiga tillbehör - i vår carport! Kanske måste vi göra en mer permanent sittplats i carporten...

Ett av barnbarnen undrade om deras traditionella julkaksbakhelg hos oss kunde bli av i år eller inte. Vi har tillverkat småkakor och pepparkakshus de senaste åren, men nu kommer restriktionerna säga stopp. Jättetråkigt men det kommer fler år. Fast som f.d. scoutledare vet jag att vi på en hajk i februari gjorde semlor till mellis och vi bakade bullarna i en portabel och hemmabyggd ugn. Men i carporten? Man vill kanske inte ens göra upp en riktig eld i ett villaområde. Vi får nog spara bakandet till nästa år och nöja oss med pepparkakor och glögg. 


2 kommentarer:

  1. Vad trevligt att ni trots situationen har träffat era Frankrikevänner.
    I dessa tider får man vara påhittig.
    Kanske blir det bak i carporten?!
    Sköt om dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får göra det bästa av situationen! Som du också gör😀

      Radera