15 maj 2020

Min bucket list - när vi får resa igen...

Vi, som alla andra, tvingas numera att ställa in våra resor på obestämd tid. Vid en middag häromkvällen pratade jag och mannen i mitt liv om vilka platser som står på vår bucket list.

Vi skulle ha åkt till Rom i mars för att fira mannens födelsedag - men Rom ligger ju kvar och "alla vägar bär till Rom" säger ordspråket. Så det lutar vi oss mot och ser fram mot en Romresa någon gång.
Kopparstick av Piranesi, föreställer Tibern och Castel Sant'Angelo
med Basilica di San Pietro i bakgrunden
Vi skulle också ha åkt till lilla huset i C i vår, men det är ju vårt andra hem så vi räknar med att komma dit förr eller senare utan att det behöver stå på en lista.
Jag tycker inte om att flyga så på min lista finns inte NY eller San Francisco, inte heller terrakottaarmén i Kina eller alla fina vingårdar i Sydafrika - fast jag gärna skulle vilja besöka allt detta. Inte heller Thailand eller Fiji - fast jag älskar turkost badvatten. Vad jag kanske skulle kunna tänka mig (kanske) är en resa till Nya Zeeland för att hälsa på vänner. Men kommer vi att flyga så mycket framöver - ingen vet.
Fotot är från faktiskt taget i NZ (bry er inte om den irländska flaggan)
Mannen gillar inte kryp och konstiga djur som finns överallt i länder med ett tropiskt klimat. Inte någon av oss fascineras av stora djur heller. Vissa länder vill vi inte besöka på grund av deras styre och politik. Så det finns förklaringar till varför vårt spånande vid matbordet inriktar sig på Europa.

Överst just nu står på min lista (motsvarande mannens Romresa) ett par veckors bilande runt på engelska landsbygden med besök på allehanda trädgårdar och slott. Några dagar i London för att hälsa på våra grannar från lilla byn i Languedoc ingår också i planerna.

Vi vill också till Sicilien igen. Ön är ju betydligt större än man tror, så vi hann bara en bråkdel när vi var där senast. När vi ändå är så långt söderut i Italien kanske vi ska nosa litet på Apulien också.
Apropå öar så finns både Korsika och Sardinien också på listan. Korsika för naturupplevelserna och Sardinien för sina viner. Bad i fina vatten lockar också och vi har vid två tillfällen planerat resor till Kroatien och fått boka av. Men tredje gången gillt!
Sedan visade det sig att vi båda (konstigt nog!) helst ville resa i Frankrike. Det finns flera ställen vi vill återse, men överst står ett par områden som vi fortfarande har osedda. 
Till exempel departementet Loire Atlantique där Loirefloden rinner ut i Atlanten och där vinet sägs smaka salt på grund av påverkan från havsvindarna. Osedd är också södra halvan av Bretagne, dit parisarna åker på semester, så detta besök får bli off season. 
Vid Atlantkusten ner mot Spanien ligger Bayonne och Biarritz och (i Spanien) San Sébastian. Vi blåste förbi där för några år sedan, i ösregn, och gick inte ur bilen förrän vi var i Bilbao. Kanske gör vi en avstickare för vandringar i de sanslöst vackra omgivningarna runt Saint-Jean-Pied-de-Port och sedan till Pau och Bernadottemuseet som var stängt senast vi var där.

Sedan är frågan - vilka ställen vill vi återvända till?

Det skulle vara roligt att se Monets trädgård i Giverny vid någon annan årstid än april. Då blommade rabatterna framför huset helt översållade med mörkblå stooora hyacinter - otroligt läckert. Doften ska vi bara inte tala om. Men det fanns inga näckrosor på våren så kanske det blir ett besök mitt i sommaren? Fast med tanke på turistinvasionen som brukar vara där, så måste vi nog tänka om.
Champagneområdet erbjuder ju mer än bara vin. Den medeltida lilla staden Troyes med sina korsvirkeshus är urcharmig men erbjuder nog inte så mycket annat. Då är det bättre att stanna till (för 6:e gången)  i Colombey-les-Deux-Églises och faktiskt ta sig tid att besöka de Gaulles hem - numera ett museum.
Alperna i Savoie. Där bodde vi helt sagolikt i Hauteluce rakt väster om Mont Blanc med utsikt över hela bergsmassivet och fantastiska vandringsvägar. Underbart - dit vill vi igen!
Paris - ja absolut! Lyon kan vara ett alternativ, en supertrevlig storstad utan turistfällor och som kan erbjuda mycket till en storstadsbesökare, inklusive god mat överallt. Här ett par smarriga bilder från Les Halles Paul Bocuses.
Små munsbitar till drinken
Mumsiga saker på anklever
Ett annat vackert område är det inre av Normandie med vykortsvacker natur, gröna kullar, vattendrag, korsvirkeshus och här tillverkas både cider och calvados.
 

Provence såklart, med lavendelfält så långt ögat ser, fantastiska marknader, ljumma sommarkvällar. 
Två måsteställen i Provence en gång till är dels Bormes-les-Mimosa och dels Glanum i St-Rémy-de-Provence.
Bormes är en kommun med bebyggelse i tre delar. Överst, längst bort från havet ligger den äldsta delen och det är dit vi vill. Vi har bott där flera gånger, första gången för mer än 20 år sedan så hyrde vi av ett svenskt par och sedan har vi bott på hotell. Här finns en hel del turister men vår och höst är det så trevligt!  Badviken är och ska vara svår att hitta...
Glanum är en grekisk-romersk utgrävning. Först var grekerna här och sedan kom romarna och byggde sin bosättning ovanpå den grekiska. Nu finns här utgrävningar och ett trevligt museum och över alltihopa susar historiens vingslag. Mäktigt!
Jag kan nog hitta några fler ställen, men nöjer mig med dessa så länge. Det lär ju behövas ett antal resor för att beta av platserna på denna lista. 
Visst är det fint med drömmar och lika fint med minnen. Det är sådant vi njuter av att ha i dessa tider.



4 kommentarer:

  1. Det känns så fint att läsa din blogg, det är välskrivet, mycket fakta och så levande läsning!
    Önskar dig en trevlig dag ☀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, tack - så glad jag blir att du gillar inlägget. Ha en bra dag du med!

      Radera
  2. Aj, aj, aj, du glömde ett ställe. När du åker till England, måste du naturligtvis också besöka Wales och mig!!! Croeso! Välkommen!
    Roligt att läsa dina resetankar.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men vad tänker jag på... Wales är ju självklart inkluderat i resan, det har jag ju skrivit flera gånger sedan jag började följa din blogg. Tack för inbjudan, det stod inte på listan... men nu så! Trevlig helg!

      Radera