23 mars 2020

Stanna hemma - gilla läget!

I dessa tider är det svårt att ha två hus varav ett i Frankrike. Det är egentligen alltid litet opraktiskt att ha 200 mil till "sommarhuset" men det har fungerat i snart 20 år med god planering och fina vänner och pålitliga grannar. Fast nu fungerar det så klart inte alls....
Vi är många som är i samma situation och det är ju trots allt en form av lyxproblem. Men har man nu ett hus så har man. Man har ett ansvar.
Vårt hus är just nu också i behov av extra tillsyn. Vid ett av de ovanligt hårda ovädren som var före jul så regnade det in i vårt hus. För oss och vår byggare borde detta inte vara möjligt eftersom taket är nytt och terrassgolvet är nytt och fasaden är hyfsat ny. Men nu var det ändå plaskvått i ett sovrum.
Man borde kanske kolla skorstenen... och fasaden uppe under taket. Men huset är fyra våningar högt och det kräver sin byggare. Och vår byggare lät plötsligt meddela att han inte längre kunde göra denna typ av jobb. Så vi hade tänkt fara ner nu i mars-april och ta hjälp på plats. Trodde vi. Nu lär det inte bli förrän - tja vem vet? Tidigast till hösten.
Det är en himla tur att huset har stått där sedan medeltiden och är byggt av sten. Kommer det in vatten utifrån så torkar det i alla fall under sommaren. Så vi har is i magen.

Vi skulle ha åkt till Malmö i helgen och firat mannen i mitt liv:s 70årsdag. Konstmuseum och litet annat kul var inplanerat, för att inte tala om den fantastiska middagen som var inbokad på ett av stadens bättre ställen. Hotell också såklart. Men är man i en riskgrupp så är man och håller sig vackert hemma. Mannen fick en fantastisk middag hemma istället. Med viner direktimporterade från favoritlandet. Man hoppas att väletablerade hotell och restauranger klarar sig genom denna kris. Värre är de för de mindre aktörerna.

Vi skulle också ha åkt till Toscana i sommar. Tillsammans med barn och barnbarn hade vi hyrt en stor villa med pool. Barnbarnen skulle besöka Pisa, Venedig och Florens - men pyttsan... Hela det paketet med biltåg, hotell längs vägen och villan avbokades i helgen. Alessio, uthyraren, hälsade oss mycket välkomna ett annat år.

En rolig (!) nyhet kom i helgen. Förbättringen av vattenkvalitén i Venedigs kanaler! Förr var vattnet så skitigt att man trodde man skulle bli dödssjuk om man trillade i. Nu ser man botten och fiskar som simmar runt! Jag önskar att makthavarna i Venedig framöver kommer att göra ett omtag med tanke på miljön. Det går ju att ransonera både antalet kryssningsfartyg på redden och antal turister per dag. De flesta måste ju åka båt till sina hotell och sevärdheter och det borde gå att styra upp med förköpta "pass" mm. Risken är dock att man gör precis tvärtom för att ta ifatt alla förlorade intäkter.

En fördel med att vara hänvisad till hemmaplan är onekligen att man får en massa ogjort gjort. Man kan hitta på litet nya saker som också måste göras. Men viktigast av allt är att vi ska gilla läget!




4 kommentarer:

  1. Läser alltid er blogg med glädje. Märkliga tider för oss alla nu!
    Vänligen
    JP
    husifranrkike.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, trevligt att höra! Jag läser er blogg också och blir mycket imponerad av ert tidstrogna renoveringsarbete! Vi får hålla ut till dess vi kan resa igen.

      Radera
  2. Vettigt av er att hålla er isolerade så mycket som möjligt. Förvånas över hur fritt allt är i Sverige.
    Inte lätt varken att ha hus långt bort eller att ha ett gammalt hus med ständiga reparationer.
    Allt känns ovisst just nu och man vet inte vad som händer från minut till minut.
    Sitter nu i karantän, fler borde göra det, tror jag.
    Sköt om er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svensken gör ofta som han blir tillsagd att göra.... Det gäller att plana ut kurvan så inte alla behöver sjukhusvård samtidigt. Ta hand om dig!

      Radera