22 januari 2020

Kulturtanterna i Lund

En av vännerna flyr från sin jämna födelsedag och kommer till oss på besök istället. Hon har med sig en annan vän, även honom har vi känt sedan typ Hedenhös. Bägge kallar sig kulturtanter. Begreppet finner man oftast i huvudstaden, fast visst finns de överallt. Det är de som håller igång Sveriges museum, gallerier och utställningar!
Tack och lov har vi i Sverige ett fantastiskt utbud av olika sorters kultur. Under tre skånska dagar fick vi möjlighet att visa vad som finns här i Skåne. Just denna årstid passar det väldigt bra att turista inomhus, om inte annat för att undvika regnet.
Vi startade med att åka till Lund. Det finns det nygamla "Skissernas museum", tidigare hette det Arkivmuseum och det låter ju som om där bara finns en massa gamla arkivarier....
Men alls inte - här finns förlagor (skisser) till en otrolig mängd svensk konst, allt från officiella utsmyckningar till ett och annat projekt som inte ens blev tillverkat. Otroligt roligt mycket tack vare mångfalden! Man hann liksom inte tröttna... Här några smakprov.







Här finns också en utställning av kubanen Carlos Garaioca, mycket rolig och annorlunda.



Efter en otroligt god lunch på museets restaurang var det dags för Kulturen i Lund. Mest för att vi ville se utställningen om Katja of Sweden. Hon testamenterade en stor del av sin designsamling i form av kläder, ritningar mm till Kulturen i Lund och nu visas detta för allmänheten med anledning av att hon skulle ha fyllt 100 år i år. Jag visste faktiskt inte att det var flera män som ritade många av mönstren och att hon själv mer stod för modellen på klädesplagget. Hon var noga med hur plaggen kändes på kroppen och att man skulle t ex sitta bekvämt i dåtidens möbler i de kläder man hade på sig. Många av hennes plagg är ju i bomullsjersey, mjukt och töjbart. Här ett litet smakprov.






4 kommentarer:

  1. Har inte hört talas om eller besökt Skissernas museum eller dess föregående namn Arkivmuseet. Spännande.
    Däremot har jag flera gånger besökt Kulturen, men måste erkänna att det är ganska längesedan, men gillade det då.
    Spännande att få komma till dessa museum genom dina bilder.
    Får bli besök där när jag kommer till min kusin i Lund någon gång.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, vi visste ju inte heller att detta museum fanns förrän helt nyligen. Kulturen har ju massor av roliga saker att titta på - men man måste ha tid! Ha det bra du med!

      Radera
  2. Jätteintressant att se bilderna från Skissernas museum. Visste inte heller att det fanns ett sådant. Vilken fin idé.
    Katja of Sweden- utställningen skulle jag verkligen vilja komma till. Älskade hennes skor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi blev helt klart överraskade av kvaliteten men också mångfalden. Jag hade Katja of Sweden-skor i min ungdom fast tyvärr fanns bara ett fåtal med på utställningen. Kanske blev de faktiskt utslitna....

      Radera