14 december 2019

Julmarknaderna tar över


Så här års är det i Skåne flera julmarknader varje helg. Det blir litet för mycket och man lär sig snabbt att kvalitet är bättre än kvantitet. Sedan många år åker jag alltid i adventstid en sväng till Danmark, till Köpenhamn eller Helsingör för att njuta av dansk design på många olika områden.
I år blev det Helsingör - en liten mysig stad med alldeles för många svenska besökare, men vi vet ju varför. Förr åkte man för att köpa diverse drycker på flaska mycket billigare än i Sverige. Men när den danska kronan står i nästan 1.50 så får man tänka sig för innan man handlar.
Så här års tycker jag att det roligaste är alla blomsterarrangemang. De skiljer sig från de svenska. Ett måste är också ett smörrebröd på favoritrestaurangen.
Men först ett besök i blomsterbutiken. Den röda "granen" är gjord av färska (!) rosenblad. Jätteläckert men jag undrar hur den ser ut om två veckor. Nytt för i år är också klot och bollar med olika kottar och fröställningar med vackra band. Inte så svårt att fixa själv.


 
Nejlikan verkar vara på frammarsch, förr en tantig blomma som såg likadan ut alltid. Nu helt plötsligt trendig och här i en solig rosa brytning mot allt det julröda.
                               
Mitt andra julmarknadsbesök blev både andra och tredje marknadsbesöket. För första gången någonsin två gånger på samma marknad och samma helg! Joakim från Antikrundan har samlat det bästa på en tredagarsutställning i Höganäs. Här finns dukade bord, antikshoppar, matleverantörer, konsthantverkare av alla slag. Här kunde man både äta mat och fika och dessutom njuta av Helsingborgs konserthuskör samt Höganäs Lucia. Första dagen kom vi tillsammans med resten av Nordvästra Skåne, trångt och inte så bra när man vill komma nära för att titta och kanske handla. Andra besöket gjorde jag när det var 2-3 timmar kvar på söndagen. Det var smart, jag kunde parkera utanför entrén och fortfarande var ju alla utställarna på tå och hade tid och lust. Här ett axplock för de över 80 utställarna.







                                                                                               
Kransen på bilden ovanför är gjord av torkad tång. Insamlad på stranden i sjok och så bara virat runt en stomme och några snören.











4 kommentarer: