15 november 2019

Italiensk trollkarl och glädjespridare

Konstmuseet Artipelag på Värmdölandet sätter strålkastarljuset på den italienske konstnären och designern Piero Fornasetti, 1913-1988. Jag tror inte jag någonsin har varit på en utställning som har gett mig så mycket glädje! Denne otroligt fantasirika man måste haft flera skruvar lösa och han visste precis hur han skulle skruva fast dem igen.
Möbeldesignern Gio Ponti skapade oförglömliga möbler som dekorerades av Fornasetti. De fick flera prestigsfyllda uppdrag som kasinot i San Remo och kryssningsfartuget Andrea Doria.



Efter möblerna hittade Fornasetti sin egen bildvärld även på tallrikar och andra vardagsföremål. År 1951 kom den första tallriken i serien Teman och variationer med operasångerskan Lina Cavalieris ansikte i många olika skepnader. Detta blev ett av Fornasettis mest framgångsrika motiv






Fornasetti öppnade sin egen butik i Milano under 1950-talet för att nå ut till en större och internationell publik. Han ville göra design mer demokratisk. Detta blev inköpsporten till ett internationellt genombrott under 1960-talet.
Sonen Barnaba vidarutvecklar faderns bildvärldar och arbetar bland annat med utställningsproduktioner över hela världen. Efter faderns död får han hela det kreativa ansvaret och den rollen har han fortfarande.

Jag är helt såld på de 380 tallrikarna och jag älskar de gamla italienska husfasaderna som dyker upp överallt i produktionen. Här till höger ett paraplyställ som skulle pryda vilken hall som helst.

I sommar ska jag till Milano och ett tillägg på min bucket list då är ett besök i Fornasettis butik.

6 kommentarer:

  1. Tack för du ville dela med dig av dina synintryck från besöket ute på Varmdölandet.
    Fantastisk konstnär och designer !
    TREVLIG HELG !

    SvaraRadera
  2. Jag har alltid gillat Fornasetti och tallrikarna är fantastiska.

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte påstå att jag har haft koll på honom mer än de senaste 5-6 åren. Men instämmer om tallrikarna!

    SvaraRadera
  4. Wow, fantastiskt! Den utställningen skulle jag vilja se! Men när jag väl är i Stockholmstrakten är det barnbarnen som gäller först och det blir normalt sett inte mycket annan tid över.
    Har besökt Aripelag och skrivit ett inlägg om detta, men vi var bara ute, det var sommar, varmt och barnbarnet ville hellre bad, förståligt.
    Tack för mycket trevligt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det värmer! Artipelag ligger ju så jättefint i Sthlms skärgård att jag förstår absolut varför ditt barnbarn hellre ville bada - helt förståeligt!

      Radera