25 april 2019

Languedoc på besök i Stockholm

Inom loppet av en vecka får vi två inbjudningar till samma vinprovning av Languedocviner i Stockholm!
Första inbjudan kommer från Maison Hansby, de bor i grannbyn och skickar väl utvalda viner till de i Sverige som vill ha en fransk vinlåda på posten. De ska till Stockholm med en av sina leverantörer som vill marknadsföra sig i Sverige.
Den andra inbjudan kommer från en av de vinodlare vi på vinst och förlust besöker en dag när vi är på en vinprovarrunda i närområdet. Cecile på Clos Centeilles i Minervois La Livinière berättar att hon saknar svenska återförsäljare och att hon ska till Stockholm med sina viner. Vill vi komma?

Evenemanget ordnas av Syd de France som på detta sätt marknadsför sydfranska viner. På dagen besöks mässan av inköpare och de som arbetar professionellt med viner och på kvällen är vi andra välkomna. Väl på plats möter vi dessutom en vinodlare som vi har träffat flera gånger tidigare, nämligen Bernhard som driver Domaine Lanye-Barrac, en vingård som ligger ett stenkast från vår by. Här gör han ekologiska viner och har dessutom gått ett steg längre och kallar sin vingård för en viti-farm, dvs en mix av vinodling och lantbruk. Detta innebär att han på vintern tar hjälp av sina grisar, kossor, åsnor, får, ankor och höns som får gå fritt i den inhägnade vingården och äta ogräs och gödsla.
Kvällens koncept känns som en vinmarknad i södra Frankrike. Man får sitt vinglas, papper och penna och så går man från bord till bord och försöker skaffa sig en uppfattning om de olika vinerna. Det är klokt att spotta, annars blir det väldigt svårt att känna skillnad efter 4-5 glas. Särskilt för oss som är amatörer och inte så vana vid att prova flera viner på relativt kort tid. 

När vi går runt i lokalen noterar vi leende det vi överhör flera gånger under kvällen, "vi har ett hus i Languedoc", "vi hälsar ofta på goda vänner i Languedoc", "mina föräldrar har ett hus i Languedoc". Självklart är de svenskar med anknytning till Languedoc överrepresenterade en kväll som denna. Men det är många svenskar som på olika sätt och av olika anledningar söker sig till dessa trakter.
Vi själva har nu haft vårt lilla franska hus i 18 år och vi förstår verkligen varför fler och fler svenskar söker sig till de olika byarna i Languedoc.


6 kommentarer:

  1. Vet inte vad vår vingård heter, som ligger inom gångavstånd från vårat hus. Men vi har planerat in ett besök där när vi väl fått nyckeln och flyttat in. Vi ska bo i Thezan les Beziers.

    SvaraRadera
  2. Trevligt att inte alla bara vill till Cote d'Azur utan också upptäckt denna vackra del av Frankrike.
    Vinprovningar är alltid kul.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i vårt tycke så är ju Languedoc med genuint än Rivieran. Fast där finns ju en del fina ställen också. Vi brukar undvika högsäsongen om vi ska dit. Ha en fin helg!

      Radera
  3. Låter som en trevlig och givande kväll som ni haft.
    Önskar dig en fin Valborgsmässohelg !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, så kul att du hör av dig! Jag har inte kunnat läsa din blogg på flera månader och trodde ett tag att du stängt ner den. Önskar dig en trevlig valborgshelg tillbaka!

      Radera