31 december 2018

Nyårstankar

Sista dagen på året.

Förr när jag var yngre var jag itutad mottot att som man lämnade det gamla året - så skulle det nya bli. Så det städades litet överallt, garderoberna fick en översyn liksom en hel del surdegar. Nyårslöftena behövdes inte på de områdena i alla fall, det var liksom redan fixat...

Nuförtiden städar vi bort granbarr och byter ut visst julpynt mot nyårsdito. Så tänker vi att "resten kan vi göra i januari". En mer sangvinisk inställning och förmodligen mer hälsosam.

Igår och idag lagar vi mat inför nyårskalaset och varvar med Tour de Ski från Toblach. Vi har ingen snö i Skåne men det är snöbrist i de italienska alperna också. Barmark vid sidan av skidspåren i dessa trakter är trist och otroligt oroväckande.

Läste i tidningen att klimatförändringarna ger oss en varmare värld men innebär också mer snö i Norden jämfört med Alperna. Forskarna är överraskade...  Vad ska och kan vi vanliga göra för att förändra?

Om vi vill resa så ger flyg alltför stor klimatpåverkan. Bilen är på avveckling, dieselbilar med politikernas sätt att se saker och ting, bensinbil ska vi inte tala om och elbilar kommer man inte så många mil med och ... vad finns kvar? Tåg finns alltid men då krävs enklare bokningsmöjligheter för de som vill resa utanför Sverige. Då reser man på ett helt nytt sätt och får se landsbygd och städer och slipper flygplatser och motorvägar. Ett sätt som jag gärna skulle prova - då med trevliga avstickare längs vägen ner till Frankrike.

Vill vi värma våra bostäder med alternativa värmekällor så kostar investeringarna rätt mycket pengar. Men vi kan såklart dra ner på värmen, duscha kortare tid och vara mer rädda om vårt varmvatten, ja egentligen allt vårt vatten.

Äta klimatsmart fungerar till viss del, men Sverige är inte självförsörjande så vi måste importera trots allt. Rotfrukter och annat i säsong känns rätt självklart - så köp inte jordgubbar och sparris från andra sidan klotet så här i december. Men även vår bästa vinterfrukt apelsinerna har färdats långt...

Jag tror att våra nyårslöften detta år måste handla om att vara mer beredd. Mer beredd på ett annorlunda väder oavsett var vi bor, mer beredd på att inte någon politiker, varken svensk eller annan, kommer använda sin makt för att rätta till vår misshushållning av våra begränsade resurser. Vi måste vara mer beredd på att ta eget ansvar, mer beredd på att göra egna val när vi kan och acceptera när vi inte kan påverka. Men viktigast av allt är att vi kommer ihåg att vi har det otroligt bra i vårt land!







4 kommentarer:

  1. Kritiskt tänkande är det bästa och inte lita på allt vad forskare och politiker säger. Sunt förnuft kommer man långt med. Vill bara påpeka att alla har det inte så bra i vårat land.Tänker då på alla fattigpensionärer som aldrig kan unna sig något. Lite mer medmänsklighet vore kanske inte ett dumt nyårslöfte.

    SvaraRadera
  2. Sverige ligger så långt fram med så mycket jämfört med UK och de flesta andra länder. Lite svårt för mig ibland att gå tillbaka i tiden.
    Det är bra att Sverige är framåt, men kan också bli lite för mycket av det goda ibland och att man måste tänka på ett visst sätt och måste göra på ett visst sätt. Fördelar och nackdelar.
    God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt, här hemma brukar vi säga att de är inte alla andra som är annorlunda - det är vi i Sverige som är annorlunda. Vi kan inte slå oss för bröstet och tycka att vi gör rätt i alla lägen, vi är faktiskt i minoritet om man höjer blicken...

      Radera