10 augusti 2017

Från Ystad till Halmstad - under 800 år


Kultur i form av historiska byggnader och modern konst - en bra blandning som vi njuter av när en god vän besöker oss några dagar. Då får vi lov att turista i våra egna trakter.
Ystad står först på schemat och egentligen har vi tänkt att konstmuseet ska vara vårt mål. Men vädret är så fint att vi föredrar att vara mest utomhus.
Mariakyrkan grundades på 1200-talet men har byggts om, byggts till och reparerats i många omgångar. Här finns mycket sevärt, predikstol, koromgång och dopkapell med altarskåp. Mitt i kyrkan finns ett krucifix där gestalten har riktigt hår på huvudet. Litet väl makabert i mitt tycke.
I Mariakyrkan finns något så ovanligt som en tornväktare. Från kyrktornet har en lurblåsare uppsikt över staden och om allt är ok så tutar han varje kvart mellan 21.15 och 03.00 på sommaren och till 01.00 på vintern.Traditionen startade på 1700-talet och detta ämbete har skötts av samma släkt i alla år. 
Sankta Maria kyrka, interiör.

Nu är vi ju i Skåne och vad kan vara mer skånskt än korsvirkeshus och stockrosor? Själv tycker jag att stockrosorna verkar vara på utdöende, jag ser nästan inga alls numera. Desto vackrare när de kombineras med klassiskt rödvitt korsvirke.
Här hade det varit fint med stockrosor i stället för en vägskylt... 
Här har man gjort något väldigt trevligt! Gavelbyggnaden till vänster är under reparation och man har täckt gaveln med en byggpresenning där det står AB Ystadbostäder renoverar och bygger om. 
Klätterrosor i Gråbrödraklostrets trädgård. 
Tänk vilken yrkesskicklighet som fanns förr, se med vilken precision man har lagt teglets mönster! 

En annan dag står det Halmstad med omgivning på  vår utflyktslista. Ett litet museum strax utanför staden är Mjellby Konstmuseum. Det startades av en dotter till Erik Olsson, en av konstnärerna i Halmstadgruppen. Numera visas inte bara en bra samling av dessa surrealister utan också många internationella konstnärer. Halmstadgruppen kom att bli unik. Inte bara för sitt måleri - utan för att det är ovanligt att sex konstnärer håller ihop och inspirerar varandra i mer än 50 år. Medlemmarna på bilden är hemma hos en mecenat, Egon Östlund, längst till vänster. Därefter ser vi bröderna Erik och Axel Olsson, Sven Jonsson, Stellan Mörner, brödernas kusin Waldemar Lorentzon och längst till höger Esaias Thorén. Samtliga var växte upp i Halmstad utom Stellan Mörner, alla föddes runt sekelskiftet 1900.
Halmstadgruppen porträtterad av Stellan Mörner 1936. Fr.v: Egon Östlund (vän till gruppen), Erik Olson, Axel Olson, Sven Jonson, Stellan Mörner, Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén.
Vissna rosor av Stellan Mörner
Morgon av Sven Jonson
Kort gästspel av Waldemar Lorentzon
Frukostbordet i Nice av Axel Olsson
Den borgerliga moralen i skriftestol av Erik Olsson
Stellan Mörner
Från Mjellbys surrealister susar vi vidare mot annan modern konst - fotokonst! Hos Nette på The Photogallery får vi en fin guidning av hennes fotografers konstverk. Vi beundrar inte bara fotokonsten utan också den fantastiska utställningslokal hon har skaffat sig på Slottsmöllan - hit vill vi fler gånger!

 Fotona kommer verkligen till sin rätt i denna råa betonglokal


 Svensk fotokonst när den är som bäst - Nathalia Edenmont
 Just nu en utställning av Håkan Ludwigsson















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar