torsdag 6 april 2017

Väggar på nära håll

Man hittar nya hela tiden .... väggmålningar som lurar ögat. 
Jag har försökt ta reda på om detta är typiskt franskt. Jag vet att det finns i Toscana och visst ser man överallt i Europa målade husväggar. Men här i Frankrike är de så verklighetstrogna och går ut på att man ska tro på det man ser. I Tyskland har jag sett målningar på temat vin och vinodlingar men det är bara fina bilder - inte som dessa franska "luraögatbilder". Det som ibland gör att man måste gå ganska nära för att se och förstå att huset varken har hörn eller balkonger - utan allt bara är en helt plan vägg.
Detta lilla hus i Béziers har ett hörn, men fönster, balkonger och baren är "bara" målat. Fönsterraden till vänster, precis mot det högre huset är riktiga fönster.


Här är balkongerna till höger IRL men rakt fram är de målade.
Här är balkongräcket och burspråket till vänster de riktiga men de rakt fram är trompe d'oeil. Mannen på balkongen föreställer Molière.
Den är väldigt skickligt gjord tycker jag, titta på skuggan till höger om balkongräcket. Visst - solen skiner denna dag och det kanske förstärker trovärdigheten i motivet. Men det är ändå läckert!

Här en suggestiv målning föreställande Jean Moulin, en av Frankrikes mest kända motståndsmän och ledare av Conseil National de la Résistance under andra världskriget. Han tillfångatogs, torterades och avrättades av tyskarna utan att avslöja något om sin verksamhet.
Under sin uppväxt tecknade han mycket och gav ut sina karikatyrer och humoristiska teckningar under pseudonymen Romanin vilket uppmärksammats i denna väggmålning där han har fått ett eget galleri.

Vi har fortfarande många väggmålningar kvar att se och beundra i våra franska trakter, inte minst de som finns i Thézan-lés-Béziers, en by vi far förbi många gånger i veckan. Vi får nog ge denna by en egen utflykt någon dag.


5 kommentarer:

 1. Så intressant ! Hade ingen aning.
  GLAD PÅSK !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack! Hoppas du har haft en fin helg!

   Radera
 2. Vi var också och tittade på den i Beziers för en vecka sedan. De är så otroligt skickligt målat. Vet du om det är konstnärer som är specialiserade på att måla detta och bara sysslar med den sotens konst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till två av dessa fyra väggmålningar i Beziers så var det samma konstnär till åtminstone två. Jag tror absolut att man är specialiserad för just detta (eller fascinerad) för det krävs ju ett extra tänk för att utnyttja den befintliga fasaden på ett optimalt sett. I Toscana har vi besökt en ateljé med två tjejer som tog emot beställningar, t ex "ett fönster med utsikt" till en tråkig inomhusvägg... Kul!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera