29 mars 2017

Un tour de Corbières

En trevlig tradition vi har så här på den franska vårkanten är att göra en utflykt tillsammans med ett kompispar från grannbyn. Vi turas om att hitta ett nytt område (inte så svårt i dessa trakter) och vilka vinodlare som ska besökas (kan vara riktigt svårt i dessa trakter - med tanke på hur många odlare det finns). Vi är alla fyra lika intresserade av att uppleva nya saker, både i byar vi passerar och i naturen. Ofta stannar vi för att examinera en okänd växt eller läsa på en informationsskylt eller bara gå ett varv i en "ny" by.
Denna gång är det dags att åka till Corbières, ett stort vinområde söder om floden Aude. Området ligger mellan Narbonne i norr och Fitou i söder samt från Medelhavet in till Carcassonne. Det är ett ganska obefolkat område, många fantastiska naturupplevelser, små vägar som klättrar och slingrar med nya vyer runt varje kurva. 
Här finns såklart massor av vinodlare, en speciell kanske känns igen då hans viner serverats på Nobelfesten - Gerard Bertrand. Förr var han Frankrikes mest kända rugbyspelare, nu är han en världsberömd vinodlare - som inte vanligt folk kan besöka.Men det finns många andra....
Vårt första planerade stopp är på Cave Coopèrative i Castelmaure, en tripp på knappt två timmar. Eftersom vi startar ganska tidigt är förmiddagsfikat viktigt. I gassande vårsol blir en mur vid vägkanten ett perfekt ställe för kaffestunden. Passerande bybor hälsar vänligt, som man gör på landet i det här landet, och man hälsar även på helt okända människor som man möter.

Väl framme i Castelmaure faller delar av sällskapet i trans över den fantastiska gamla franska lastbilen som tydligen fortfarande kan köras eftersom maskinen på flaket skulle iväg någonstans.
Jag och mannen i mitt liv besökte detta Cooperative för 4 år sedan och då blev vi väldigt väl emottagna. Coopérativet är ett av de minsta i  området men får ofta fina omdömen om sina viner.
I år är entrédörren låst trots att det ska vara öppet och efter ett tag lyckas vi hitta en ung man från cavens innersta som öppnar för oss. Men han blir uppenbart nervös av att vi inte pratar obehindrad franska och när vi försöker blanda in litet engelska, så blir resultatet - att han tystnar helt. Jättejobbigt, vi får dra ur honom det vi vill veta och efter en bra stund så tinar han upp litet men han är fortfarande otroligt ointresserad av att prata vin med oss.
Då uppstår ett konstigt fenomen som jag har råkat ut för tidigare, nämligen det att vinet smakar som det mottagande man får. Egentligen är vinerna rätt goda, särskilt de yngre som fortfarande har fin frukt. Men här och nu - i en lokal som inte städats på många månader och med vin i glas som inte heller diskats på lika länge -  tappar jag lusten både att köpa vin och att fotografera. Vi köper trots allt några flaskor av deras billigare sorter. Förra gången vi var där var det rent och prydligt både på disken och på golvet och de hade ett gäng designstolar uppställda för besökare. Då var killen bakom disken en vinpraktikant med stort intresse av både viner och att få nöjda kunder. Jag tror att det dröjer ett tag innan vi besöker detta ställe igen.
Men ingenting kan påverka den otroliga utsikten från gårdsplanen bakom caven - mandelträden är helt otroliga i år!
Lunchen är inplanerad i Lagrasse. En vacker by med 600 innevånare och ett kloster från medeltiden men kanske med en mångtusenårig historia från Tautavelmänniskans tid. Vi har alla ätit här tidigare och det finns trevliga ställen att välja på. Alla är inte öppna så här års och det är fortfarande för svalt att sitta utomhus men en inglasad terrass känns nästan som ute. Snart är det fullsatt och vi äter som vanligt både gott och prisvärt. Efter lunchen går vi in i de medeltida kvarteren, här hittar vi bland annat en traditionell marknadsplats...
en vacker dörr....
och en utsikt över floden mot klostret Abbaye Lagrasse.
Turen fortsätter till Boutenac, en by som numera är en egen AOP. Här besöker vi Chateau Voulte Gasparets, en välrenommerad odlare sedan 6 generationer tillbaka. Photothèque
Vi får ett fantastiskt mottagande och känner oss som hans viktigaste kunder den dagen (kanske att var vi de enda...) och så viktigt detta är! Vi får höra om slottets historia, får de historiska redskapen förklarade för oss och så klart också smaka på vinerna. Monsieur pratar en ganska långsam franska och inflikar med engelska ord när vi ser ut som fågelholkar. Vinerna är mycket goda och vi handlar några lådor var. En del får stanna i den franska caven men några tar vi med till Sverige.


Nu är det ganska sen eftermiddag och eftersom vi vill köra småvägar hem har vi att göra ett par timmar. Fantastiska vyer med alla dessa mandelträd och flera söta byar som börjar vakna upp efter vinterdvalan. Helt plötslig kommer vi på att bara hälften av oss har sett väggmålningen i Capestang och vi gör ett oplanerat stopp i byn. Målningen är hur kul som helst, trots att vi står nära så är det svårt att se att husväggen den är målad på är helt rak.
Kanske att vi fyra gör en ny tur redan till hösten - här finns ju obegränsat med saker att se, besöka och uppleva!





6 kommentarer:

  1. Vad kul att göra dessa typer av utflykter och att man turas om att bestämma vart man ska åka, på så sätt vidgar man ju verkligen sina vyer. Vi gör samma sak med restaurangbesök med vänner här i Spanien.
    Tänk var miljö och människokontakt betyder mycket för hur något smakar, vin eller mat. Bemötande och presentation är så viktigt.
    vilken väggmålning!!!
    Tack för ett både lärorikt och roligt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Visst är det en omväxlande sätt att umgås på?

      Radera
  2. Apropå Gerard Bertrand så har jag faktiskt en flaska L'Hospitalet i källaren. Där får den stå ett tag till och essa till sig.

    SvaraRadera
  3. Tack för att jag fick följa med på eran utflykt, mycket trevligt.
    Blir avund när ni ser mandelträden blomma, det är nog en upplevelse för sig.
    Idag blåser det hårda vindar i Småland/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, kul att du har hittat hit! Det blåser hos oss också här i nordvästra Skåne. Visst längtar man efter litet mer värme?

      Radera