måndag 6 mars 2017

En utflykt till AIx

Om man har ett par tomma dagar i kalendern så kan man åka iväg någonstans.... Varför inte till en ort som man aldrig tagit sig tid att besöka på riktigt. Så var det för oss häromveckan när vi bestämde oss för att fara till Aix-en-Provence.. Extra roligt att vi kunde göra denna lilla tur tillsammans med två av våra franskboende släktingar.
Aix-en-Provence är en universitetsstad och här finns många utländska studenter. Det är en gammal stad och man kan kanske jämföra den med med Lund, fast Aix är större. Det är en av Frankrikes mest förmögna städer och har ett framgångsrikt näringsliv. De centrala delarna av staden är från romartiden och det är lätt att gå vilse i de vindlande gränderna. På varje öppen plats finns en fontän och de gamla husen är vackert restaurerade - man förstår att detta är viktigt.I de centrala delarna finns små elbussar för pensionärerna och gatorna vattenspolas varje natt av en särskild städpatrull. Allt är väldigt välskött och genomtänkt.

Här en stor fontän på Cours Mirabeau. Där finns också denna trevliga och anrika restaurang Les Deux Frères (med anor från slutet av 1700-talet) och här åter vi lunch, riktigt god mat men inte helt billigt....
Viktigt i allmänhet i Frankrike och för oss när vi besöker nya ställen är att få ta del av kulturen. Ett av de roligaste sätten (tycker vi) är att gå på konstmuseum. Det finns ofta ett par lokala konstnärer "världsberömda" i hela trakten vars tavlor finns att se, men har man litet tur så finns det verk även av riktigt kända konstnärer. Så är det också i Aix. Konstmuseet är uppkallat efter den lokale målaren F.M Granet, verksam som målare och även indentent på Louvren under tidigt 1800-tal. En av hans små målningar är denna som verkar vara ett skolexempel på perspektivmålning.
För övrigt finns här en hel del modern konst, fina verk av Pierre Jacob, alias Tal Coat och Giacometti.


Nästan granne med konstmuseet ligger en kyrka numera ombyggd till en konsthall. Sedan 2010 visas här Foundation Planque som innehåller det schweiziska konsthandlarparet Planques samlingar.
Här finns den stora konsten, impressionisterna Cézanne, Monet, van Gogh och Dégas samt konstnärer som representerar 1900-talet som Bonnet, Picasso, och Léger. Roligt att se men också litet märkligt i denna ommålade kyrka. Här en något annorlunda och vilsam Picasso.
Efter konsten så är det dags för litet shopping. Mest fönsterdito men vi köper också en specialité från Aix, Calissons som är  något mittemellan en godisbit och kaka av fin mandelmassa och glasyr. Här finns ursprungsfabriken.


Middagen intas på Cote Cour, en restaurang uppbyggd på en innergård vid Cour Mirabeau. Här har man byggt upp ett glashus på halva utrymmet och har uteplatser på resten. En ful grannvägg är pyntad med massor av små julbelysningar - väldigt dekorativt. Maten är fantastiskt god och personalen på rätt ställe!

Dagen därpå är det marknad längs hela Cour Mirabeau, förutom alla matförsäljare så finns kläder, väskor och skor i många av stånden. Här finns också textilier i provencalska tyger och vackra sängöverkast. Jämfört med många andra marknader jag har besökt tycker jag att här har många av försäljarna riktiga kvalitetsvaror.

2 kommentarer:

 1. Tack för rundturen!
  Alltid kul med konstmuséer, både världskänd konst och lokal.
  Mandelmassa och glasyr, wow! Vill ha den godbiten!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Tack för den trevliga rundtrippen i staden. Det var trevligt och gå på konstmuseeum är ett av det bästa.
  Önskar dig en fin helg där nere !

  SvaraRadera