onsdag 19 april 2017

Experiment i Tuborg

För cirka 25 år sedan åkte jag och en tjejkompis med våra söner, då i yngre tonåren, till Tuborg utanför Köpenhamn för att besöka ett informativt naturvetenskapligt lekhus som hette Experimentarium. Våra killar hade stor glädje av alla experiment man fick prova på själv och flera av stationerna pratades det om länge. Då låg det i ett av ölbryggeriets gamla tegelhus som i samband med en renovering brann ner. I år har man invigt den nya byggnaden med uppseendeväckande både yttre och inre. Jag och mannen i mitt liv far dit en skollovsdag med vårt barnbarn J.
Här syns den spiralformade dubbeltrappan i koppar. Den startar på samma ställe och slutar på terrassen men däremellan hamnar man på olika nivåer.
Skollovsdagar är inte optimala för denna typ av aktivitet. Här är många besökare och det är i princip köer till alla stationer. Men med litet tålamod så hamnar man i en cockpit där man får träna sin reaktionsförmåga. J vill slå ett rekord och lyckas faktiskt tangera det! Vet dock inte om detta innebär att han vill bli pilot.....
Ett bilförarexperiment - hur svårt är det att vara bilförare i mörkret när cyklister och fotgängare inte har reflexer och blir det skillnad när de bär reflexer? J klarar sig väldigt bra men kvinnan före oss klarar inte en enda svårighet och kör på och krockar med allt. Undrar så om hon har körkort IRL?
Laserstrålar i en s.k ljudharpa, ljuv musik i olika toner uppstår när man bryter ljusstrålarna. J vill hitta sina egna experiment vilket faktiskt gäller för många av stationerna vi besöker. Härligt med barn som provar på att gå utanför boxen.
 

Skuggspel - hur förändras de belysta sakerna om man gör det med olika avstånd?
Här har farmor och J precis lika kul. Flytta de ljusgröna dammportarna så att vattenflödet blir optimalt så de röda skovelhjulen får maximalt med vatten. Påminner starkt om en påsk för nästan 40 år sedan på svärföräldrarnas sommarställe när jag och mannen i mitt liv ändrade vattenfåran på en liten å för att får bättre utrymme att plantera några bärbuskar. Otroligt kul!!
Försökspersonen i spelet är sjuk, olika bakterier kräver olika behandlingar. Gör man fel stiger febern, i vårt fall får den sjuke åka ambulans till sjukhuset....
Skelett i all ära men musklerna är väl så intressant, både för den som växer och oss litet äldre.

Värmekamera på barnbarn och farfar
 
Träna minnet behöver alla åldrar, ett annorlunda memory där man bara ska klicka på de som man inte klickat på tidigare.
Annan hjärnträning, svep på skärmen åt det håll hela bilden rör sig - INTE åt det håll handen pekar.
Cykla fram den energi du behöver, först tänds en lampa, sedan fler och fler energikrävande elprylar. Tuffast att starta är TV.n och discolampan. Mycket informativt!
Hur mycket energi förbrukar olika länder? Symboliseras av olika tunga pjäser. Kinas går nästan inte att rubba....
Sjöräddarens simulator - kör din räddningsbåt så fort och rakt som möjlig för att rädda fartygets besättning som har gått i livbåtar,

Vi gör massor med fler saker men hoppar över ännu fler som är för mindre barn. Över huvud taget så finns det nu fler stationer för barn upp till fem år än för vår 11-åring jämfört med det ställe vi besökte för många år sedan. Lunchen är inte heller så rolig, ingen lagad mat utan bara smörgåsar eller burgare med i ett onödigt stort bröd som inte såg så kul ut. Om vi ska komma tillbaka så ska vi också välja en dag när det inte är skollov.

3 kommentarer:

 1. Vilken kul dag det måste ha varit för ert barnbarn att få pröva på så många olika saker. Kan vara lite jobbigt med köerna men vid lovdags så kanske man får bereda sig på sånt.

  Ha det gott !
  Kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi visste ju att det skulle vara många där och går man i femman så får man inte vara ledig utan vidare. Visst hade vi kul och vi kommer säkert åka flera gånger, det finns ju småsyskon som inte har varit där ännu....

   Radera
 2. Vilket häftigt ställe!
  Det startade ett typ av tidigt Experimentum i min by i Sverige för ca 30 år sedan och det flyttade senare till centrum av Göteborg.

  SvaraRadera