lördag 31 december 2016

God fortsättning...

Nu är det bara timmar kvar till det nya året. Man får behov av att titta litet bakåt, göra vissa reflektioner över vad har hänt, både i vår närhet och i världen. Ja, världen ser tyvärr värre ut än någonsin; det blir varmare - är det redan alltför sent att bromsa klimathotet? På flera ställen i världen sitter det ledare som inte borde få kallas ledare och som har agerat människovidrigt. Terroristattentat på många ställen i världen, inte bara i Europa även om de i vår närhet tenderar till att få mer uppmärksamhet.
I min närhet har livet flutit på ganska fint, de vuxna sönerna och deras kärlekar jobbar litet för mycket ibland men de trivs och kan numera också ta ledigt för återhämtning. En av dem har drabbats av barndiabetes (i vuxen ålder) vilket är tufft för båda kropp och själ, men är nu anpassad till det nya liv som detta innebär. En av dem har startat eget, en är på väg att byta jobb, önskade förändringar som jag håller tummarna för. De fem små växer så det knakar, en har bytt till en internationell skola, en har börjat skolan och en har bytt till utomhusdagis - alla trivs, Själv lever jag och mannen i mitt liv ett aktivt pensionärsliv, det är litet stillsammare än på den tiden man var yrkesverksam och delar av kroppen bråkar med oss ibland, men klaga ska man inte! Det gäller att hålla igång, både knopp och kropp! Just för stunden undrar vi litet över hur mycket och ofta vi ska vara i Frankrike kommande året. Dessa funderingar går in helt klart under etiketten "ilandsproblem".
Framtiden vet man inget om - tack och lov! Men med en ytterligare icke önskad världsledare på plats i USA tillsammans med den ryske och turkiske gör att utvecklingen i världen känns väldigt osäker. När vi ser i backspegeln tillbaka på 1930-talet så säger vi " hur kunde man tillåta den tyske ledaren komma så långt med de åsikter han hade? Varför gjorde man inget?" En förklaring kan vara att man inte fick den information som behövdes tillräckligt snabbt. Idag får vi nästan för mycket ögonblicklig information, till och med direktsända krigshändelser, så vad ska vi skylla på som nu släpper fram dessa maktfullkomliga statschefer?
Nä, tillbaka till dagens tema "god fortsättning". På vaddå - jo alla helger som varit... advent som är min favorit, alla levande ljus, hyacinter (som jag får snuva av), kransar och annat pynt från naturen. En dag i advent brukar vi ta en tur till Danmark. Denna gången blev det Helsingör som är en fantastisk liten stad med många välbevarade hus från 1600-1700-talen. En mycket dansk jultradition är att dricka glögg och den är ganska annorlunda jämfört med den svenska, framförallt är den inte så söt. I gengäld är den litet starkare så man får ta det nätt.
Så här kan det se ut på Själland när solen går ner i dag i december. Inte särskilt julelikt men otroligt vackert!
En annan tradition är stadens Lucia som går runt till arbetsplatser med sin skönsång. Här på min fd arbetsplats.
En adventshelg bor de tre äldsta småtrollen hos oss och då bakar vi julkakor. I år blev de ovanligt fina, det märks att de blir större, småtrollen alltså....
Lillejul och Julafton hos äldste sonen med traditionellt julkaffe framför TV:n samtidigt som Kalle med vänner, tomten hittade som vanligt och alla höll masken och låtsades att han var den riktige.... Sedan ett finfint julbord där hemmafångade svenska kräftor och gäddpaté kompletterade sillen och skinkan.


Juldagen blev också traditionsenlig - hemma hos oss med kalkon på matsedeln och tomtar på bordet.
Sedan kom Urd, det förflutnas gudinna som lånat sitt namn till stormen, och vi fick säkra lösa föremål i trädgården. Tack och lov så blev det inte så farligt denna gång fast det blåste ordentligt i två dygn.
Nu är det 2016 några timmar till..... Tack för att ni hängt här och tack för trevliga kommentarer till mina inlägg. Fortsätt gärna - det är roligt att höra vad ni tycker. Jag önskar nu er alla ett lyckosamt och fredligt gott nytt 2017!4 kommentarer:

 1. Gott Nytt År! Tack för alla trevliga stunder vi haft under 2016!

  SvaraRadera
 2. God fortsättning på det nya året ! :)
  Ser fram mot nya trevliga inlägg från dig !

  SvaraRadera
 3. God fortsättning! Hos oss Frankrike-resorna minskat radikalt på senare år. Men i höst ska vi iväg till ett trevligt vindistrikt. Är det tänkt åtminstone.

  SvaraRadera
 4. god fortsättning på det nya året!
  Ser gott och fint ut hos er under julen.
  Javisst funderar man över världen ibland, men nu njuter jag av nuet.
  Ha det bra!

  SvaraRadera