tisdag 13 december 2016

Franskt kök i förvandling

Att äga ett gammalt hus ställer krav. Ställer krav på att ta hand om, att rusta upp och att bevara. Ska man bo och leva i huset så ställs det ju personliga krav - det ska vara beboeligt och som ett semesterhus kanske också vara lättskött. Är det ett placeringsobjekt så bör det ju gå att sälja den dag det blir aktuellt och förhoppningsvis ska man i alla fall få tillbaka sina satsade pengar. Det finns många olika sätt att betrakta sitt gamla hus....
I vårt fall köpte vi ett semesterhus, ett litet ställe i en genuin och lugn by där vi skulle kunna koppla av och njuta av ett varmare klimat och den franska kulturen. 
Här i bloggen kan man följa vår resa tillsammans med lilla huset i C under de snart 14 år vi har kamperat tillsammans. Många olika renoveringar har det blivit.... Man skulle kunna tycka att vårt lilla hus var tillräckligt fint att bo i, bara flytta in i, det fanns ju badrum och kök, med en hyfsad standard - om än engelsk (träpanel runt badkaret t ex). Men vi har, av olika anledningar (läs mer i bloggarkivet "om lilla huset i C") snart renoverat huset från topp till tå. Det enda som vi inte tidigare gjort om har varit köksgolvet och köksväggarna. Plattan på golvet är en trist historia, men funktionell, och att väggarna faller in i takt med att man sätter upp saker på dem - ja, det kan vi leva med. Men nu blev det litet akut med golvet. Fogarna är lösa här och där och har följt med dammsugaren. Plattorna spricker så vi får lägga en extra trasmatta för att man inte ska skära sig om man går barfota. Med andra ord - dags för nytt klinker!
Vår eminente byggare Francois vet att jag tidigare yrat litet om travertin efter att ha sett ett vackert golv i grannbyn, och en dag i september så ringer han och berättar att det är halva priset på travertin i bygghandeln. Aha, nu är det dags att agera. Eftersom vi ändå ska tömma hela köket så bestäms att vi ska göra om innerväggarna i matrumsdelen. Så vår sista franska höstvecka blir rätt bökig med att flytta ut hela köket till resten av huset.... Vår andra köksrenovering på två år -  nä det vill jag nog aldrig mer göra... Men efter det har vi ju bara lämnat ifrån oss nyckeln och väntat på rapporter och foton. 
Foton kom och de gjorde ett riktigt oväsen i mejlboxen! Titta vad som har dolts bakom putsen - en igenmurad dörr! 
Om ni som aldrig varit hos oss tycker att detta är väl inte så märkligt så ska ni veta att den fd dörren leder in till ett helt annat hus som har adress på ett helt annat torg. Vårt hus och huset bakom dörren är byggda rygg mot rygg. Det dyker också upp en liten nisch i den stenmurade väggen, till vänster under snedtaket. Den nischen har varit helt "igenputsad". Tyvärr innehöll den ingen guldskatt....
Väggen bredvid rymmer inte på några hemligheter, men man kan konstatera att fönsterhålet har varit större och att man på senare tid har fyllt utrymmet med mer moderna tegelstenar.

Vi tror att grunden till vårt hus är supergammal kanske 1000-1100-tal, då det innersta torget och grunden till det som är kyrka idag förmodligen byggdes. Kyrkan var tidigare en del av borgen, innerst i la circulade, men den blev ombyggd till kyrka någon gång på 1200-1300-talet. Vilket förklarar kyrktornets konstiga placering mitt på kyrkkroppen. Markplanet och köksplanet en trappa upp i vårt hus är hopbyggt med kyrkan. Ett utrymme i kyrkan, där man idag förvarar sina vaxljus, ligger egentligen i vårt hus som ett utrymme inskjutet på mitten som en byrålåda (fast det är ett riktigt rum). Man kan ana att det har funnits en dörr in till detta utrymme från vårt kök och kanske har det bott en präst eller klockare i vårt hus. Men mer vet vi inte.... Det skulle verkligen vara roligt om SvT:s Christopher O'Regan ville komma hit ner och tidsbestämma huset och kanske också hitta någon som har bott här.... 

Hur köket ser ut färdigt undrar vi också - foton kommer så småningom. Men vi har beslutat oss för att putsa väggen igen. Jaja, jag vet att många gillar "stenar i dagen" och det är jättefint hos andra - men inte i vårt kök. De befintliga stenarna är inte av tillräckligt bra kvalitet och jag behöver också ha full koll på det som en gång var en dörr ;).


5 kommentarer:

 1. När vi letade lägenhet i Béziers hittade jag en 3;a i ett hus från 1200-talet, tänkte att det var riskabelt att köpa så gammalt åh andra sidan står det ju än!
  Fascinerande sommarställe ni har och kanske man genom någon lokal historieintresserad kan få fram en massa info om ert hus.
  Ser fram emot att få se bilder på ert nya kök, ha en go dag, Marie

  SvaraRadera
 2. Ja du, att ha gamla hus kräver mycket. Jag vet. Vårt hus här i Wales är inte mer än ca 150-200 år gammalt, men ändå mycket att göra, men nu är vi i stort sett klara.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Renovering och fix, så spännande! Det, och inredningen sedan, intresserar mig jättemycket. Det ska bli så kul att följa detta projekt.

  SvaraRadera
 4. Spännande! Då ligger vi lä med vårt gamla fina trähus - 100 år bara.
  God Jul!

  SvaraRadera
 5. Tack för alla fina, intressanta inlägg du gjort på din blogg under året !

  Önskar dig en RIKTIGT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR !

  SvaraRadera