22 april 2015

Vi rymmer från hemmet

I måndags släppte jag och mannen i mitt liv alla måsten; alla krattar och spadar, alla häftpistoler och tygsaxar, alla dammsugare och diskborstar och rymde från hemmet...
Solen sken från en märkligt molnfri himmel där förmiddagens flygplan hade satt sina spår. Fåglarna kvittrade och hela världen var full av solgula tjocka och kompakta forsytiabuskar och lika rikblommande och kompakta rosa körsbärsträd vart man än tittade. Busken nedan är vår egen och så fin har den inte varit på flera år.
På vår flykt ut mot Bjärehalvön stannade vi till på ett före detta militärt område och provianterade sallad och bröd - passade bra till en picknicklunch. Egentligen hade vi tänkt köpa smörrebröd hos en danskisländska som emigrerat till våra trakter - men denna dagen hade hon stängt. Vi får återkomma till henne en annan dag...
Vi hade ett mål med vår utflykt, men på vägen dit ägnade vi oss åt litet hökning (som våra vänner från Göteborg säger när man ska kolla in något litet extra). Det finns ett par hus som vi länge tänkt kolla in och se var de ligger - och nu är det gjort :) Målet med utflykten var Grevie Backar - detta paradis på jorden så här i månadsskiftet april/maj när backsipporna blommar och kossorna ännu inte släppts ut.


Förr i världen (läs när barnen var små) så gjorde vi ofta vårutflykter hit, alla i familjen behövde komma ut på grönbete efter vintern. Med matsäck (för alla), med filt att vila på (för föräldrarna), med ett gäng bollar, med förstoringsglas och små burkar att samla ännu mindre djur i (för barnen). Vi fick en fin återhämtning efter en sådan lördag.
Väl ute på Bjäre så kändes vårvinden från nordväst rätt kall, men de gräsbevuxna rullstensåsarna gav fint lä för de kalla vindarna. En annan dag ska vi ha litet mer tid och rätt skor och vandra längs slingan som går genom området. Här är omväxlande natur med fälader med enar, hagar, åkermark och skogsdungar. På många ställen är det utsikt över Skälderviken.

Denna gång valde vi att åka hem över det högt belägna Påarp, på små vägar och genom minibyar - allt så oändligt vackert så här års. På en stengärdsgård bodde detta stenskvättepar - de verkade vilja bli fotograferade, de satt stilla och hannen till och med tittade in i kameran...
Vitsippsbackar, massor av svalört, slånbärsbuskar och vildapel och en och annan liten utslagen björk... och så havet på avstånd, söderöver Skälderviken och norröver Laholmsbukten. Kan det bli bättre!?


3 kommentarer:

  1. Härlig utflykt. Får mig att fundera på Skåne som ett utflyktsmål i sommar.

    SvaraRadera
  2. Verkligen en fin utflykt och så vackert. Tänk vad Sverige är vackert!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Vilken mysig dag och vackra vyer !!

    SvaraRadera