19 september 2020

Utflykt österut till konst i bokskog

Veckans utflykt går till Wanås Slott i nordöstra Skåne. Anor från 1400-talet men idag ett slott med ett modernt jordbruk och en vida berömd skulpturpark.

Slottet från entrésidan
Här hotell- och restaurangverksamhet
Gården har mjölkkor i en mycket modern och ekologisk anläggning. Wanås är norra Europas största producent av ekologiska mjölkprodukter! Kossorna går ute stor del av året (Skåne ni vet...) men på vintermånaderna går de helt fritt inomhus. När man kyler mjölken från 38 grader till 2 grader inför mejeritransporten så skapas överskottsvärme som ombildas till energi med hjälp av värmeväxlare och som sedan används för uppvärmning av kostallarna. Här visar konstnären Tue Greenfort sitt konstverk Milk Heat utanför kostallarna och som tydliggör komjölkens värme. Elementet är verkligen varmt!

Sopplunch med bröd och chips, trevligt, gott och utomhus!

Nu så är det dags för konsten!
Man kan välja en liten slinga på 1,5 km runt slottsdammen eller en större slinga på drygt 3 km i utkanten av hela slottsskogen. Vi tar den längre slingan och möts först av allt av Yoko Onos önsketräd. År 2011 donerade hon 14 äppelträd med instruktionen "skriv din önskan och häng den i ett träd". Hon inspirerades av den japanska traditionen att utanför templet skriva en bön som man sedan hängde upp.  Alla nedskrivna önskningar sparas och skickas till monumentet "Imagine Peace Tower" på Island där de förvaras med önskningar från samtliga önsketräd. Platsen skapades 2007 och det lyser konstant en ljuspelare vid monumentet från John Lennons födelsedag 9/10 till hans dödsdag 8/12.


En solig oas även när det är mulet.
        
Balansbollar många meter upp i träden - det gäller att höja blicken!
Snapphaneeken från 1400-talet - inget konstverk, 
den är över 600 år gammal och bär på en ruggig historia!

Dessa stubbar är gjutna i betong, det finns 12 stycken olika och ska föreställa almstubbar. Den amerikanske konstnären inspirerades av den då pågående almsjukan i Sverige. Almen är också USAs nationalträd...  
     
Dags för lek - skulle finnas på fler ställen!
En gräspyramid med gångar i kors lagom stora att gå igenom. 
Vackert och stillsamt.
På tork - gammaldags överlakan med spetsar och monogram.
Ser ni vildsvinet framifrån?
Det är mycket humor i många av konstverken!
Vackert slott från parksidan. Vi försökte hitta alla konstverk, det är fler än 70 i den permanenta utställningen, men vi missade nog ett tiotal trots allt. Jag har bara lagt in bilder på 9 stycken... Åk dit om du har möjlighet, det är verkligen en upplevelse!

4 kommentarer:

  1. Så spännande, extra glad över alla kor som tas om hand med stor kärlek, att slippa stå i små bås och trängas ❤️.
    Och inte tala om utställningen, fick en sådan fantastisk idé att ordna en resa ner till Wanås Slott till våren, sommaren eller hösten, för nu är vi nog alla hungriga på fin och spännande kultur och se oss om i vår vackra Sverige.
    Tack för ett intressant inlägg om Wanås Slott.
    Önskar dig en fortsatt fin Söndag ☀️

    SvaraRadera
  2. Ja, bokskog i maj är alltid rätt, liksom rolig konst! Tack, ha en bra söndag du med!

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastisk anläggning!
    Dit skulle jag vilja komma, fast lite för långt bort för mig och helt omöjligt nu.
    Kanske lägger du ut fler bilder senare?
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, så roligt att du vill dit. Kul att ha mer än barnbarnen att se fram emot när det är skitåret är över... Jag har inte så många fler bilder men det finns en bra hemsida där det både finns bilder och står om varje konstnär. Var rädd om dig!

      Radera