Mitten av september - ja normala år brukar vi vara i Frankrike nu. För oss är september den bästa tiden i södra Frankrike. Det är fortfarande sommartemperaturer på dagtid. Solen är lagom varm att vara i, liksom havet. Natten blir sval och likaså sovrummen. Av turisthorderna syns inget och stranden är som om den bara var vår. Fotot är från september 2019.

September är fin i Skåne också, fast vi är litet ovana...
Jag blir överraskad av att mina engelska rosor blommar en gång till. Här ett bra sätt att njuta inomhus av rosor som har tunga och kanske trötta huvuden.
Jag blir också överraskad av alla småfåglar, särskilt blåmesarna som hänger och klänger vilt i buskar och perenner och mumsar småkryp.
Koltrasten gillar fikon, plommon och druvor lika mycket som vi gör och det gäller att komma ihåg att det är ok eftersom vi vill att han ska sjunga för oss igen om några månader. Men det är litet trist att hitta stora mogna plommon eller fikon och så har någon varit där och hackat och ätit stora bitar av frukten.
Normala (!) år ser vi ju inte detta. Vi har varit glada om vi har hunnit skörda några frukter innan vi drar söderöver och har därför inte brytt oss så mycket om resten av skörden. Ett år hade vi dock med oss 50 kanonfina litet omogna Aromaäpplen som vi njöt av under flera veckor i Frankrike.
Det enda vi har tagit vara på är druvorna som växer under ett utskjutande tak mellan hus och orangeri. Vi täcker våra staketdruvor med nät och fina och varma höstar har vi kunnat skörda många kilo i oktober när vi kommit hem igen. Druvsaft till dagens smoothie är både nyttigt och gott!
Men visst är det skillnader på hösten här och hösten där! Vilken höst är då bäst? Som vanligt vill man ha litet av varje, kunna plocka russinen ur kakan.
Höstmörkret är faktiskt lika svart var man än är. Här sitter vi i orangeriet med massor av tända ljus, där sitter vi på takterrassen i ljuset av kyrktornets fasadbelysning och några stormlyktor.


Blommorna på höstkanten skiljer sig en del när man jämför här och där. Dessa hyacinter kunde man köpa i Arles i september förra året. Solrosen är från Skåne nu i september men såvitt jag kommer ihåg så blir alla solrosfält i Frankrike bruna långt tidigare, vilket såklart beror på värmen, men det är ändå skillnad. En vanlig syn på marknaderna under hösten är penséerna. Då är det en utplanteringsblomma under senhöst och vinter - visst är det kul med skillnader!


Hösten är skördetid både här och där. Vindruvor till exempel... de gröna druvorna skördas redan i augusti och helst på natten så de är svala och inte börjar jäsa på en gång när de kommer in i caven. De blå druvorna skördas under hela september. Druvsorten och vädret avgör vilka fält som ska skördas och när. Om man skördar med maskin så blir bladen tilltufsade och hela växten ser ganska trist ut efteråt. Plockar man för hand så är bladen kvar längre och kan få fina höstfärger.
Här i Skåne blockar vi björnbär långt in i september och faktiskt kan vi plocka vildväxande lila fikon på samma sätt i Languedoc.
Sådana här läckra trattisar har vi aldrig sett i de franska skogarna, kanske för att vi inte har letat. Vi vet att KarlJohansvamp ska finnas, man kan handla den på torget och till och med i matbutiken. Men var i den franska skogen hittar man dem? De på fotot är plockade på Hallandsåsen i slutet av juli förra året. Då borde deras franska kusiner vara klara kanske redan i juni? Undrar vem som vet....
