18 juni 2020

Men - är det redan midsommar?

Man kan kanske förstå att det är midsommardags - trots allt. Rosorna blommar för fullt, pioner likaså och faktiskt en och annan luktärt, salladen har varit fin i flera veckor, snart är den slut. Hinner så en omgång till. Potatisen kommer vara fin i morgon - men ännu inte så många. Men hallå - vart tog våren vägen? Jag känner mig som min 95-åriga mamma när hon säger "ja dagarna är så lika varandra och då går tiden fort". Det är skönt i dessa tider att sill och nypotatis och jordgubbstårta då kan hjälpa till att skilja vardag från helg.
Annars kan fågellivet berätta om tiden som går ... ungarna är utflugna, föräldrarna skriker inte hysteriska varningsrop i buskarna när vi rör oss i trädgården och vi väcks inte 04.00 av en massiv fågelkör. Jag älskar att bli väckt av detta regnskogskvitter, men om en vecka kommer det vara alldeles för tyst. En och annan optimistisk koltrast brukar hålla låda, det är allt.
För att stanna kvar i sommaren gläds jag åt alla våra rosor, de etablerade har börjat blomma och de senaste tillskotten visar med sina knoppar att de trivs. Men innan dess kommer alla pionerna! En absolut favorit...


Sedan är det dags för de traditionella perennerna, floxen, verbenan, sköldpaddsörten, vitlysingen, höstanemonerna, violrutorna, lavendeln, stjärnflockorna och solhattarna och så alla deras kompisar. 
Här ett axplock på de rosor som just nu fyller snåren med himmelsk doft.
   






                                
Att vara i trädgården som vi har varit denna vår har såklart inneburit en massa jobb. Måååånga säckar jord har fyllt både pallkragar, krukor och nya rabatter, plattor är beställda till en ny gång till baksidan av huset liksom storgatsten som ska kanta ett par rabatter. I veckan kommer en sågbil som ska ta bort några höga grenar på en björk och mot slutet av sommaren ska gräsmattan bli dressad och få mer frön. 

Men vet ni vad - efter midsommar då ska vi sitta still 1,5 timme om dagen. Då ska vi lyssna på sommarprogrammen. Det ska bli så roligt! Tidigare somrar har vi streamat alla program och lyssnat under våra bilresor, nu blir det andra rutiner. Varje dag ska vi sitta still och samtidigt njuta av blomdoft och blomsterprakt!

5 kommentarer:

  1. Undrar också vart våren blev av. Nu gäller det att njuta dubbelt av sommaren. Så vemodigt när fågelsången tystnar. Brukar inte lyssna på sommarprogrammen, men har bestämt att i år skall jag prioritera dem. Tack för påminnelsen!
    Det är en paradisträdgård ni har därnere. Vilka stiliga rosor. Där ligger man i lä. Ser och hör att det är OK att åka till Frankrike!
    Ha nu en riktigt trevlig midsommar efter denna turbulenta vår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, många av våra fransksvenska vänner åker till Frankrike. Även de som är över 70 och då egentligen ska stanna hemma. Jag tycker inte det är lockande att åka ner tvärs emot rekommendationerna. Vi får se hur det är till hösten, kanske det blir en snabb tur - eller inte. Trevlig midsommar till dig också!

      Radera
  2. Ja, tiden bara flyger iväg.
    Vad långt växtligheten kommit även i Sverige.
    Så fint hos dig.
    Här hade vi ingen lång vår, sommaren kom redan tidigt i maj.
    Jag försöker ta minst 2 timmar varje dag och bara sitta ner och lyssna på poddar och handarbeta, efter jag gjort det nödvändiga hemma. Ska börja lyssna på svenska sommarpratare också, men inte direkt, utan som pod, inte musik då, men trevligt i alla fall. Det blir liksom lite fel tid här för mig i direktsändning p g a tidsskillnaden Sverige - Wales.
    Trevlig söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi gillar båda trädgårdar! Bra tips med handarbete tillsammans med Sommar eller någon podd. Tror det var du som för länge sedan tipsade om P3:s historiepodd, något vi haft stor glädje av. Jag tycker också det är svårare att sätta sig ner "mitt på dagen" och bara lyssna. Det fungerar ju lika bra i efterhand. Ha det bra!

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera