30 juli 2018

Sommar i franska Pyrenéerna

Efter några intensiva veckor med ena omgången barnbarn åker jag och mannen i mitt liv en liten sväng till Pyreneérna innan det blir dags för nästa omgång av barnbarn. Det franska sommarvädret har, efter många veckor av regn i maj-juni, bjudit på hetta och torrväder sedan vi kom. Ett och annat värmeåskväder får man dock räkna med när termometern visar uppåt 32-34 Celsius. Eller som vår franska lärarinna Nelly konstaterade när vi fick avboka vår lektion "Oh Pyrenéerna, så skönt med litet sval luft". Så rätt hon har, samma fina molnfria klarblå himmel men runt 25 mitt på dagen. Helt perfekt, men nu går jag händelserna i förväg.
Innan vi kommer upp i bergen stannar vi till i två dagar på ett av våra favorithotell, Hotel les Elmes i Banyuls. Kanske är det läget som är det allra bästa! I princip på stranden i en fantastiskt liten bukt av Medelhavet och med 10 minuters promenad till vinorten Banyuls. Rummen är ganska ordinära men funktionella och det är rent och prydligt. Men restaurangen är värd en resa! Här har vi bott flera gånger och vi kommer alldeles säkert att återvända.
Middag med havsutsikt
 Frukost med havsutsikt

Så blir det dags att åka upp i bergen. Meteorologerna varnar för kraftiga regn och åska så det är med blandade känslor som vi överger vår fina badvik. Men eftersom vårt boende är inbokat i Saillagouse så är det bara att ge sig iväg. Vägen är slingrig och brant i vacker natur och ännu inget regn....
För några år sedan så bodde vi i en av grannbyarna men kom inte direkt ihåg denna by även om den är en av de större. Mest känt för ett jättefint familjecharkuteri. Borgmästarens hus är som vanligt i detta land imponerande, här är det till och med rätt charmigt. Så här på gränsen till  Katalonien så ser man ofta både den franska flaggan och den katalanska i långrandigt rödgult.
Hotellfasaden är inte riktigt lika charmig och hotellet ligger i en gatukorsning. Det som är charmigt är att det har drivits som hotell/restaurang av släkten Planes sedan 1864! 
Vi får ett rum med balkong mot baksidan och med utsikt över lägre hustak men också litet berg i fjärran. Vi anar att meteorologen kanske har litet rätt i sina väderförutsägelser....
Men klockan är mycket och det är dags att intaga dagens huvudmål. Även denna restaurang visar sig vara värd en resa. Häftig matsal, på fotot syns bara en liten del av rummet som är dekorerat med uppstoppade djur. En mäktig kronhjort på öppna spisen och till vänster om leker två små svarta björnungar...
De bjuder på en otroligt vällagad och god mat, alla olika grönsakerna har exakt rätt tuggmotstånd och allt är så vackert upplagt. Titta bara på denna efterrättstallrik. Allt på den högra delen av porslinet är olika sorters pureér och krämer. 
Till matmenyn kan man beställa en vinavsmakningsmeny. Fyra rejält fyllda glas med lokala viner kostar hela 9 euro.
Nästa dag har meteorologen fel - vilket gläder oss. Vi väljer en vandringsled som både har arkeologiskt och botaniskt intresse. Det är lättgånget men vi stannar hela tiden ändå - mest för att njuta av den fina blomsterprakten. Det är det enda jag riktigt saknar i Skåne och som jag vuxit upp med i Bohuslän och i Roslagen - alla dessa vilda blommor.

Ni som vandrat i Europa känner kanske igen den översta lilla skylten som visar att man går på en del av någon av alla leder som tar en till Santiago de Compostela.
Vi passerar många olika arkeologiska fynd, flera dösar och bautastenar och en bro som också är byggd av stora stenblock som dösen på fotot. Hela tiden är vi omgärdade av de vackraste blomsterängar man kan tänka sig.
 

När vi kommer tillbaka till bilen ser vi att huset bredvid parkeringen är en turistinformation med tillhörande restaurang. Här sitter flera vandrare och njuter av den höga luften och fransk lunch al fresco - och så gör även vi!
Här finns massor av skidbackar på båda sidor om dalen. Att det är snösäkert förstår vi när vi informeras om att skidskyttekungen Martin Fourcade är bosatt i grannbyn Font Romeu. I morgon ska vi kolla in skidorterna....



4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jo, att det kan bli för mycket av det goda har vi ju upplevt de senaste månaderna.

      Radera
  2. Härligt att få var med barnbarnen, men kan också vara väldigt tröttande. Våra 3 är mellan 1 och ett halvt och 4 år, så det var fullt upp i några veckor, men så roligt också.
    Trevlig tur och mycket intressant ni upplevde, samt förstås god mat och gott vin.
    Ha det skönt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frankrike kan leverera men vad vore sådant utan ens barn och barnbarn.... Ha en fortsatt fin sommar!

      Radera