19 mars 2016

Att vi aldrig kan sluta renovera....

Knappt har vi hunnit inspektera nytt innertak i lilla huset i C. Städat i tre dagar för att bli av med slipdamm och byggdamm och all annan jädrans damm som kan finnas ovanför ett flera hundra år gammalt innertak i en fransk by.

Knappt hinner vi komma tillbaka till det skånska huset. Vardagsrumsgolv ska slipas. Ekparkett som ingen har gjort något med sedan den lades 1964. Bromsklossen som hindrade oss från att slipa tidigare var ett onödigt tungt piano (som nu äntligen står hos äldste sonen, läs om det här) och nu är det färre tunga möbler att flytta inför golvslipningen.

Men hallå där, kan vi inte bara ta det litet lugnt och njuta vårt otium? Måste vi hela tiden göra något?

Bort med bokhyllorna och 15-20 hyllmeter böcker, bort med alla glas och serviser, bort med mormors gamla glasskåp, bort med vråltungt fransk matbord i ek och bort med morfars ganska otympliga öronlappsfåtölj. De två sistnämnda alltför stora för att flyttas in i ett annat rum (pga  för smala innerdörrar) utan de får gå ut genom terrassdörren. Bort med ett tjugotal tavlor och fem mattor. Puh... Någonstans i mitten så undrar vi verkligen varför just vi är de som slipar parketten. Har den varit oslipad i femtio år så kanske den kan vara det i några år till? De som köper vårt hus någon gång i framtiden kanske vill ha klinker överallt?
TV-rummet har tillfälligtvis fått tre soffor. 
Trångt - men mysigt om man är många....
 Den långsmala hallen hyser stora glasskåpet och ja - det är lika trångt som det ser ut.

 Mannens arbetsrum har fått dubbelt så många bokhyllor.
Plus litet till....
Ett av gästrummet är tillfälligtvis ockuperat, dock inte av gäster.
Uterummet rymmer nu stolar och småbord.... 
och en otymplig öronlappsfåtölj.
 När slipningen är klar kan vi konstatera att det var bra att vi
tog bort allt från väggarna och tejpade igen de dörrar som inte
skulle användas. Slipdammet ligger tjockt överallt....
Takkronan skyddas av en plastsäck. 
Dammet har gjort plasten tillfälligt spetsmönstrad.


Såja, i tre dagar has det slipats, dammsugits och lackats. Tre lager matt lack. Nu återstår det mest tålamodsprövande.... att vänta i ytterligare en vecka så att lacket härdar och kan belastas med mattor och möbler.






6 kommentarer:

  1. Ååå renovering och slipdamm: jag blir både uttröttad och upprymd av tanken. Blandade känslor, alltså....för det blir ju ändå så fint till slut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, varje gång man startar så är man laddad.. men så där på mitten så börjar man komma ihåg vad som är framför en... Men visst är det härligt och roligt när allt är nytt och fint.

      Radera
  2. Fint det ser ut att ha blivit. Att ert franska matbord är väldigt tungt, det vet jag eftersom vi har ett snarlikt och det är nästan omöjligt att rubba.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jo bordet behöver man lyftkran till. Hoppas ni har det bra och njuter av litet ledigt! Kram

      Radera
  3. Renovering och slipdamm, jag vet vad du menar! Vi har hållt på här i mer än ett halvår, men nu har vi närma oss slutet.Skönt!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  4. Det där med att renovera hela tiden känner jag igen... det har vi hållit på med mycket! Just nu är vår husbåt färdig dock och vi har inga renoveringsplaner på gång (förutom att husbilen behöver fixas lite ;)) Önskar Glad Påsk!

    SvaraRadera