14 februari 2014

Visite à Sète et Narbonne!

En timme bort från oss ligger hamnstaden Sète. En stad som vi mestadels bara kör igenom, eller rättare sagt kryper igenom i ganska omfattande bilköer. Oftast verkar trafiken alltför snårig, massor av gator är enkelriktade och VAR parkerar man som turist ett par timmar? En påsk lyckades vi hitta en parkeringsplats så vi kunde äta lunch på en av fiskrestaurangerna....och visst gav det mersmak! Men nästa gång skulle bli off season. 
Nu är det off season och Sète blir mötesplats för vårt traditionella vårmöte tillsammans med "les cousins" som bor ett par timmar norr om oss. Hotell bokas - med utsikt över kanalen, vilket är möjligt så här års till lågsäsongspriser. 
Vädret är på sitt bästa humör! Det är helt sagolikt att kunna njuta av vårsol, lunch utomhus och vackra havsvyer i 15 varma grader och vindstilla - i början av februari!
Restaurant Les Goélands

Vi låter "trip advisor" avgöra var kvällens middag ska intas och hamnar på fantastiska Restaurant Paris Mediterranée. Man kan inte så enkelt läsa ut av restaurangens yttre att detta är ett kanonställe, men deras utmärkelse som Bib Gourmand samt massor av lovord - se länken ovan - stämde verkligen. En vardag i början av veckan och restaurangen är fullsatt; tre olika alternativ av förrätt, varmrätt och dessert, mycket gott, mycket vackert (också viktigt) och mycket prisvärt. Bör absolut provas som ett gastronomiskt betydligt bättre alternativ än uteserveringarna längs kanalen.
Restaurant Paris Mediterranée 
Dagen därpå är en onsdag - vilket betyder stor marknadsdag i Sète. Marknaden breder ut sig på flera gator och torg och den påminner om Pézenas eller Clermont-l'Héraults stora marknad. Här kan man gå länge - om man hittar en parkeringsplats. Vi stod i ett p-garage under kanalen (litet läskigt men praktiskt) och det fungerade utmärkt!

En liten timme åt andra hållet från vår lilla by ligger den trevliga staden Narbonne. Hit åker vi ett par gånger om året. Här besöker vi den stora marknaden när vi har norrifrån kommande gäster, här lockar både Canal de la Robine (en utlöpare från Canal de Midi) och de romerska sevärdheterna. Nu är det dags att träffa "les autres cousins" de som bor litet söder om oss. Vi ska träffas bara över dagen och denna gång blir det i Narbonne. Även här finns en restaurang som fått ett fint utnämnande i Bib Gourmand. Den ligger bakom saluhallen, bland trånga gränder där det mest verkar finnas bostäder och skolor. Affärerna ligger närmare rådhusplatsen där man också kan gå på Via Domitia, den gamla romerska vägen som man har grävt fram på torget. Denna restaurang var tidigare en vinbar - vilket förklarar namnet "La Table des Cuisiniers Cavistes". 
Vi går sist ut från lunchen - då har kocken redan städat och lämnat....

(bilden är lånad från Restaurant la Table)
För oss är Bib Gourmand fram till nu ett ganska okänt begrepp - vilken tur att man har släktingar som är bättre bevandrade i den franska gastronomin...
Bib Gourmand är en utmärkelse från Michelin som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. Bib är smeknamnet för Michelinmannen, kommer från Bibendum som han också kallas och som i sin tur är ett latinskt ordspråk "nu ska vi dricka". OK, det gör vi såklart - men vi äter också jättegott på bägge restaurangerna. Middagen i Sète kostar 34 euro för tre rätter och dagens lunch i Sète, tre rätter och kaffe, för 21 euro. Är man på resande fot i Frankrike kan det  vara all idé att köpa den lilla boken Bib Gourmand som kommer ut varje år. Kanske bra att ha för alla som tycker det är kul att äta gott i Frankrike utan att bli ruinerad. När jag kikar litet i boken ser jag till min glädje att det finns fler restauranger även närmare oss än Sète och Narbonne. Återkommer när dessa är utforskade.

6 kommentarer:

  1. Bra tips om Bib. Låter som det passar min smak (och plånbok ; ) // SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det så svårt att hitta de små ställena som fransmännen själva äter på och man hamnar lätt på turistfällorna. Det behöver inte vara fel på en turistfälla - men man vill kunna välja.

      Radera
  2. Blir lite avundsjuk på 15 gr varmt! I Sète har vi varit några timmar i hällande regn. Borde få en ny chan någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hällregn i Sète gör inte staden rättvisa - bättre vädertur vid nästa besök!

      Radera
  3. Tack för tipset om boken den ska inhandlas, alltid svårt när vi kommer till en plats att hitta guldkornen. Just i Sete har vi dock en gång hittat en underbar fisk restaurang men frågan är om vi hittar tillbaka. ☺☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ni kommer säkert ha glädje av boken, ni reser ju litet som vi kors och tvärs ibland. Kommer ni på var fiskrestaurangen ligger så berätta gärna... Kram

      Radera