30 augusti 2020

Ett reseminne - Amalfihalvön

Nu när pandemin sätter käppar i hjulen och vi inte kan resa som vi vill, så får vi njuta av våra gamla reseminnen. Ett av mina favoritländer, förutom Frankrike, är Italien. Det blev en mycket lyckad resa den höst för några år sedan när vi bilade ner till Neapel, ja egentligen var vi ytterligare litet längre söderut nämligen i Paestum.
Jag och mannen i mitt liv bilade från Skåne och hämtade upp bästa vännerna, som flugit från Stockholm till Milano, och så fortsatte vi gemensamt ner genom Italien. Vi bodde på hotell tre dygn i Cinque Terre och hyrde lägenhet tre dygn i Rom - mer om det kanske kommer i bloggen någon annan gång. Detta inlägg ska handla om våra fem dygn i Marina di Praia på sydsidan av Sorrentohalvön, på den sydligaste udden av halvön. Så här såg det ut på informationstavlan. I den "breda" viken till höger låg (och ligger fortfarande) vårt hotell Alfonso di Mare.    
                        

Så här ser det ut i verkligheten. Vägen längs med halvön går i skarpa svängar och genom tunnlar - inget för den höjdrädde. På fotot till vänster ser man biltunnelns mynning strax under och vänster om det vita fyrkantiga huset. Från genomfartsvägen går det en smal och mycket brant liten bygata ner till viken.








 
Nere i viken finns det ett förvånansvärt stort antal hus, bostäder men också flera restauranger och så hotellet vi bodde på. Massor av båtar, både de av fiskekaraktär liksom de för turisterna, får plats mellan hus och restauranger.  

Hotellet var rätt ok, fantastisk kakel på golv och i badrum och glaserad kakel på balkongterrassen! 
    

 
Vi hade inte beställt halvpension som hotellet föreslog och det var vi glada för. Vid sidan av hotellet låg flera olika restauranger där italienare från trakten samlades. På sena kvällen när alla ätit togs det upp olika allsånger och vi fick bidra litet med svenska visor. De tyckte det var kul att vi också kunde O Sole Mio och liknande italienska schlager - Sverige var ju rätt exotiskt för dessa sydlänningar. Efter allsången blev det allmän dans mellan borden till en liten orkester! Personal och gäster dansade med varandra. Otroligt häftigt och för oss fina minnen av något som vi uppfattade som urtypisk italienskt.
Jag kommer också ihåg att ägaren till den lilla baren längst nere vid havet, Bar Trattoria da Armandino berättade att hans son skulle gifta sig med en svensk tjej samma vecka som vi var där nere. När jag kom hem så skickade jag bröllopsfotot som fanns i vår svenska tidning.
En kväll satt en italiensk man och sjöng operaarior så det ekade mellan klipporna. Jag tänkte direkt att han var en operasångare från La Scala i Milano och här på semester. Efter en försynt fråga till servitrisen fick jag ett stort skratt som svar och att mannen var fiskare och hade bott i grannbyn hela sitt liv - imponerande!   
 
Vi var här sista veckan i september, när högsäsongen övergår till lågsäsong, så solstolar och flytbryggor höll på att monteras ner och bort. Men vi njöt av fina bad i ett varmt hav och alla restauranger var fortfarande öppna. Vi skulle ju besöka en del i omgivningarna och var inte här bara för strandtid. 

Överst på min lista stod Capri. Jag har varit i denna del av Italien flera gånger i min ungdom, men ville gärna återse Capri där jag bodde sommaren efter studenten för att lära mig italienska. 
Vi skulle åka till Capri med båten från Positano och för att komma till båten fick vi ta en lokalbuss från vår lilla by. Det är nog det läskigaste jag har gjort på landbacken i hela mitt liv. Vi hade läst i turistinformationen att chaufförerna som regelbundet kör lokalbussarna längs Sorrentohalvön är de skickligaste i hela Europa. Vägar som är för smala att mötas på, hårnålskurvor med ett par hundra meters stup ytterst, tunnlar utan belysning - de bemästrar allt. Det läbbigaste gjorde vår busschaufför, högst upp i byn Praiano skulle han vända bussen på en plats som var max 8 meter i fyrkant och han blev tvungen att backa så att bakre delen av bussen hängde utanför stupet fast hjulen var på marken förstås. Då lutade sig alla framåt som för att förhindra att bussen blev baktung... och chauffören bara skrattade!

Vissa återseenden ska man uppenbarligen låta bli... även "min" del av ön, Anacapri, hade blivit så otroligt förändrad på dessa nästan 40 år. Ja, visst är det en lång tid, mycket kan hända vilket jag borde ha förstått. Trots att det i princip var lågsäsong var här myriader av turister och man gick i tjocka led av människor genom gatorna. Jag lyckades inte ens hitta det hus jag bodde i på 70-talet fast jag trodde att jag skulle kunna gå raka vägen dit. Men väl hemma igen så hittade jag ett foto på nätet. Det föreställer verkligen Villa Filomena där jag bodde, taget från entrégrinden, till höger är det stora huset och till vänster den fina trädgården. Nu disponerar tydligen Anacapris kommunfullmäktige delar av huset. Ok, jag vill dit en gång till, nu är det lokaliserat på kartan, huset finns kvar, jag kanske måste åka dit i november eller februari för att slippa turisterna....
         
Däremot var det en upplevelse att igen återse Villa San Michele, Axel Munthes fantastiska skapelse!
   

 

Tillbaka från Capri med I Faraglioni i fonden. Arrivederci!

          
En annan utflykt gick till Amalfi, men då körde vi själva. Underbart vacker by, etablerad redan på 800-talet. Katedralen var enorm och olik alla andra med sin färgglada fasad. 
                
Överallt såldes keramik och sålde man inte keramik så såldes det citroner eller kakor med citroner eller Limoncello eller annat med citronsmak! Byn klättrar från havet och brant uppåt och på flera ställen såg man åsnor som tog sig fram där inte de pyttesmå skåpbilarna kom fram.



Nästa utflykt gick till Paestum. Det ligger 6-7 mil söder om Salerno som ligger där södra kanten av Sorrentohalvön fäster i fastlandet. Paestum grundades 600 f Kr av greker och kvar från 500 f Kr finns tre doriska tempel. Staden låg vackert vid havet och var känt för sin sundhet och sina återblommande rosor. Det största templet är mer än 60 meter långt. Sedermera blev området sumpmark och malarian spreds bland befolkningen vilket gjorde att staden övergavs och invånarna flyttade upp i bergen. Här känner man verkligen historiens vingslag och som man ser på bilderna så var vi nästan ensamma vilket gav en fantastisk känsla.
Från Sorrentohalvöns högsta punkt har man denna utsikt över Vesuvius. Vi var otroligt fascinerade eller egentligen mer förskräckta över att man har tillåtit bebyggelse så nära vulkanen. För att ytterligare belysa detta visas här ett foto på Google maps. Det runda gröna typ mitt i all bebyggelse är Vesuvius. Hur ska man hinna evakuera alla dessa människor i tid kan man undra...
Pompei ligger litet sydost om kraterhålet. Hur det gick vet vi ju. Pompei var också ett av våra mål med denna resa men det får jag skriva om en annan gång. Kan dock redan nu bjuda på ett foto av ett smart övergångsställe daterat cirka 300 f Kr.



21 augusti 2020

Att ha all tid i världen eller det är ingen ko på isen...

Som en frivilligt isolerad svensk kvinna har jag det idag rätt så bra. Även om livet sedan snart sex månader är ganska annorlunda jämför med tidigare. Jag har fått så mycket mer tid och samtidigt mindre att göra. Detta gäller nog för många av oss i dessa dagar.  

Inget eller ingen i min situation är längre under tidspress. Vilket i och för sig faktiskt nog är hälsosamt. Det finns inte många måsten och man kan alltid fundera på om jag verkligen behöver göra detta "måstet" just nu? Kanske inte ens idag? 

Här några kloka rader som inte passade in i mitt tidigare liv.

"Det är ingen ko på isen" betyder ju att det inte är någon brådska med vad det nu är som ska fixas. Andra halvan av ordspråket fortsätter "så länge rumpan är i land". Vilket innebär att så länge kossan har bakklövarna på fast mark kan den rädda sig själv om isen brister. Alltså - så länge kossan har litet koll bakåt - så finns det alltid möjlighet att rädda upp situationen.

Eftersom jag och mannen mitt liv före mars 2020 har rest och/eller varit i vårt andra hem i Frankrike ungefär 15-18 veckor per år så var det livet ganska fullbokat. Både när vi var i Sverige och när vi var i Frankrike. Det var mycket som skulle göras, ett flera hundra år gammalt hus på ena stället och en stor och ibland litet krävande trädgård på andra stället. Idéer om vad som skulle fixas på respektive ställe fanns det gott om. Barn och barnbarn träffade vi så ofta vi och de ville, både här och i Frankrike. Vi har ganska många vänner både här i Sverige och i Frankrike och att umgås över en bit mat eller att göra en utflykt eller en resa är ett härligt sätt att umgås. Ibland blandade sig de olika vännerna med varande med att komma och hälsa på - både i Sverige och Frankrike. 

Så att fylla den vardagen var inte alls svårt och när tiden inte räckte till så tyckte jag det var enkelt att skjuta vissa måsten framför mig. Betydligt svårare var att prioritera och till och med kanske behöva välja bort. Men jag hade alltid koll, precis som kossan på isen.  

Kontrollen bakåt har i massor av år varit listor. Listor på vad som måste göras, vad som vill göras, vad som kan göras - nu eller längre fram. "Attgöralistor" är en av mina specialiteter och som jag har levt med i hela mitt vuxna liv. Det är nästan (!) som att redan ha gjort det som står på listan i och med att man skriver upp det... Jag brukade titta på mina listor ett par gånger i veckan, tar bort det som är gjort och lägger till nytt. De har emellanåt också fungerat som en påminnelse om minnet sviktar.

Men nu är det ju nya tider och andra saker som gäller. Vilket innebär att jag har oceaner av tid och inte lika många måsten som förr. Vilket i sin tur innebär att eftersom det inte är någon ko på isen (!) så kan jag prokrastinera det som inte känns jätteviktigt just idag - trots att det kanske står på listan. Med andra ord - jag förhalar och senarelägger. 

Fast - något jag sällan väljer bort är mina promenader. Med en ljudbok i öronen går jag och mina stavar 4-5 km ungefär fyra gånger i veckan. De andra dagarna blir det gympapass med Sofia på TV eller mitt senaste - onlineyoga med Helen. Om någon undrar vad jag lyssnar på under motionsrundorna så plöjer jag just nu Sofie Sarenbrants böcker om Emma Sköld, ganska lagom sommarlätta, lagom läskiga, med aktuella ämnen och otroligt oförutsägbara. Att de är engagerat upplästa av Katarina Ewerlöf gör upplevelsen total.  

En återgång till det förra livet - ja det blir det när vi kan resa igen. Då behöver jag nog en del träning för att få upp dagstempot till som det var tidigare. Då kanske jag inte har så många saker på min lista - eftersom allt det där som jag puttade framför mig tidigare, nu kan vara omhändertaget, avslutat, fixat och struket från listan...?